Indikátor ekonomického sentimentu v SR v júli mierne klesol na 98,3 bodu

Bratislava 29. júla (TASR) – Indikátor ekonomického sentimentu (IES) v SR v júli tohto roka mierne klesol na hodnotu 98,3 bodu, čo je o 2,5 bodu nižšia úroveň ako v júni.

Pokles indikátora bol spôsobený najmä pesimistickejšími názormi respondentov v priemysle a stavebníctve. Podľa informácií Štatistického úradu (ŠÚ) SR je v porovnaní s júlom 2002 indikátor ekonomického sentimentu vyšší o 1,1 percentuálneho bodu.

Relatívne priaznivý vývoj indikátora dôvery v priemysle sa v júli 2003 zastavil. V tomto mesiaci nadobudol zápornú hodnotu 2 body, čo je o 10 percentuálnych bodov menej ako v júni. Pokles bol spôsobený negatívnym vnímaním súčasnej úrovne celkového dopytu a menej optimistickými očakávaniami trendu priemyselnej produkcie. Negatívny vývoj indikátora dôvery v stavebníctve pokračoval aj v júli, a to vplyvom pesimistickejšieho hodnotenia celkového dopytu po stavebnej produkcii i očakávanej zamestnanosti. Jeho úroveň poklesla o päť percentuálnych bodov na zápornú úroveň 20 %.

Indikátor dôvery v maloobchode sa v sledovanom mesiaci oproti júnu nezmenil a zotrval na rovnakej hodnote 12 bodov. Stabilita indikátora bola zabezpečená najmä nezmeneným stavom zásob tovarov. Mierny pesimizmus v názoroch na súčasnú podnikateľskú situáciu bol vyvážený vyšším optimizmom v očakávaniach na nasledujúce tri mesiace. V spotrebiteľskej atmosfére na Slovensku nedošlo oproti júnu 2003 k výrazným zmenám. Indikátor spotrebiteľskej dôvery sa z júnových -33,4 posunul na -32,7 v júli tohto roka a v porovnaní s predchádzajúcim rokom si pohoršil o 2,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy