Viac ako tretina Slovákov by radšej prijala zniženie platu ako výpoveď

Bratislava 15. septembra (TASR) – Šesť z desiatich slovenských zamestnancov si myslí, že hospodárenie ich zamestnávateľa je pod tlakom. Pre veľa ľudí je príjemný kolektív alebo možnosť robiť prácu, ktorá ich baví dôležitejšie než výška platu. Vyplýva to z prieskumu personálno-poradenskej spoločnosti Randstad.
Vzdať sa časti svojej mzdy, ak by tým mohli zabrániť prepúšťaniu vo firme, je pripravených 23 % Slovákov. Ak by si takto poistili svoju vlastnú pozíciu, prísť o časť platu by bolo ochotných 36 % opýtaných. Miera ochoty zamestnancov pristúpiť k podobným kompromisom úzko súvisí nielen s finančnými výsledkami a hospodárením zamestnávateľa, ale rastie aj s vekom zamestnancov. Ľudia starší ako 55 rokov majú najväčšiu vôľu k finančným ústupkom, naopak najmenšiu zamestnanci vo veku od 18 do 24 rokov.
"Mladí ľudia sa toľko neboja riskovať. Je to dané nielen tým, že si viac veria, ale často majú oproti starším kolegom i menej záväzkov. Prípadná strata práce pre nich preto nepredstavuje takú hrozbu ako pre zamestnanca, ktorý už napríklad živí rodinu a spláca pôžičku na bývanie," vysvetlila Drahomíra Kutňanská zo spoločnosti Randstad.
Prieskum tiež ukázal, že pre veľkú časť Slovákov nestojí výška platu na prvom mieste v rebríčku hodnôt. Väčší dôraz kladú na iné aspekty. "Ľudia si začínajú uvedomovať, že dôležitá je aj príjemná atmosféra na pracovisku, dobrí kolegovia a tiež možnosť tráviť čas s rodinou a priateľmi," dodala Kutňanská.
Milých kolegov si viac ako svoj plat cení 61 % opýtaných. Pre 41 % respondentov je zase podstatnejšie robiť prácu, ktorá ich baví. Iba pätina zamestnancov kladie veľký dôraz na možnosť osobného rozvoja. Tí v prieskume uviedli, že by radšej dali výpoveď, než by ďalej pracovali na pozícii, na ktorej pre ďalší vývoj nemajú priestor.

Súvisiace články

Aktuálne správy