Kurz eura zostáva výrazne nad úrovňou 1,27 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 10. septembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny na začiatku nového týždňa stagnoval.

Frankfurt nad Mohanom 10. septembra (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny na začiatku nového týždňa stagnoval. Mnohí investori totiž vyčkávajú na dôležité udalosti najbližších dní.
Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,2780 USD, to znamená, že v porovnaní s piatkom (7. 9.) večer len mierne oslabilo. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2776 (v piatok: 1,2706) USD/EUR. Dolár mal teda hodnotu 0,7827 (0,7870) eura.
Dnes bolo obchodovanie devízového páru euro/dolár netradične pokojné. Kurzové rozpätie predstavovalo len pol centa. Podľa obchodníkov väčšina účastníkov trhu čaká na utorok (11. 9.) a stredu (12. 9.), kedy bude nemecký ústavný súd rozhodovať o viacerých námietkach proti stálemu Európskemu mechanizmu pre stabilitu (EMS). EMS má nahradiť Európsky fond finančnej stability (EFSF). Rozhodnutia spolkového ústavného súdu sú aj preto dôležité, že ECB naviazala svoj program nákupu dlhopisov na euroval (EFSF/EMS).
V štvrtok (13.9.) je zasa na programe zasadnutie menovej rady americkej centrálnej banky (Fed). Vzhľadom na pomalé zotavovanie na trhu práce v USA mnohí odborníci počítajú s tým, že Fed ešte viac uvoľní svoju mimoriadne expanzívnu menovú politiku. Ako v podstate isté sa berie to, že šéf Fedu Ben Bernanke predĺži prisľúb, že banka podrží úrokové sadzby na mimoriadne nízkej úrovni, a to až do roku 2015. Doteraz Bernanke sľuboval nízke úroky do konca roka 2014. Fed môže okrem toho spustiť tretie kolo nákupu dlhopisov. Fed doteraz nakúpil podstatne viac dlhopisov, než napríklad ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy