Jedna, dve krajiny môžu opustiť eurozónu, ale rozpad nehrozí

Bratislava 7. septembra (TASR) – Spoločná mena euro by mala súčasnú krízu prežiť. Náklady možného konca spoločnej meny sú totiž pre členov eurozóny a najmä Nemecko, príliš vysoké. Konštatoval v rozhovore pre TASR prezident organizácie German Marshall Fund of the US Craig Kennedy. "Pripúšťam, že jedna, či dve krajiny môžu opustiť eurozónu, ale jej rozpad nie je alternatívou do budúcnosti," dodal Kennedy.
Ňou je pre Európsku úniu užšia integrácia a fiškálna únia. V rámci nej však musia európski lídri nájsť spravodlivý prerozdeľovací mechanizmus. "To bude kľúčová úloha. Napokon je to životne dôležité aj pre krajinu, ako je Slovensko, ktoré patrí k ekonomicky veľmi úspešným štátom. No muselo zaplatiť vysokú cenu, aby sa dostalo na takúto úroveň," zdôraznil Kennedy.
Viacerí ekonómovia a podľa správ z médií aj americké banky počítajú minimálne s odchodom Grécka z eurozóny. Kennedy tieto informácie považuje nateraz za šumy, hoci pripúšťa, že Grécko napokon nebude mať inú alternatívu, ako opustiť spoločnú menu. "Banky i vlády často berú do úvahy aj udalosti, kde je malá pravdepodobnosť, že vôbec nastanú. Ide len o to, aby boli pripravené na každý scenár".
Prípadný bankrot Grécka a jeho odchod z eurozóny by finančne poškodil aj ostatné členské krajiny. Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií odhadol, že verejné financie Slovenska v tomto a budúcom roku by mohol stáť 723 miliónov eur, čo by v prepočte na jedného obyvateľa predstavovalo 134 eur. Scenár bankrotu Grécka by podľa analýzy IFP spôsobil jednorazové zvýšenie deficitu verejnej správy o 701 miliónov eur alebo 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) v okamihu vyhlásenia platobnej neschopnosti, ako aj výpadok v úrokových príjmoch rozpočtu vo výške 11 miliónov eur alebo 0,02 % HDP ročne.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam. Rozhovor s prezidentom organizácie German Marshall Fund of the US Craigom Kennedym prinesie TASR v nedeľu 9. septembra o 14. hodine v rámci multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky.

Súvisiace články

Aktuálne správy