Air France požiadala pasažierov, aby zaplatili za palivo dotankované v Sýrii

Paríž 16. augusta (TASR) – Posádka lietadla spoločnosti Air France, ktoré malo po presmerovaní núdzové medzipristátie v sýrskom Damasku, požiadala svojich pasažierov o peňažnú hotovosť na zaplatenie dotankovaného paliva, pretože sýrske úrady odmietli prijať platbu kreditnou kartou. Informovali o tom dnes predstavitelia francúzskej leteckej spoločnosti.
Nakoniec sa našlo iné riešenie, dodala spoločnosť Air France.
Lietadlo smerovalo v stredu neskoro večer z Paríža do libanonského Bejrútu, ale presmerovali ho kvôli občianskym nepokojom v libanonskom hlavnom meste, a tak muselo letieť do jordánskeho Ammánu. Pre nedostatok paliva bol však stroj nútený pristáť v Sýrii.
Air France prestala lietať do Damasku v marci, keďže boje v krajine sa stupňovali a vzťahy medzi Francúzskom a Sýriou sa zmrazili. Paríž totiž žiadal, aby sýrsky prezident Bašár Asad odstúpil a odovzdal moc.
„Vzhľadom na príšerné vzťahy medzi oboma krajinami a situáciu v Sýrii sa pasažieri naozaj báli pristátia,“ povedal priateľ jedného z cestujúcich.
Po pristátí na miestnom damaskom letisku tamojšie úrady oznámili, že nemôžu prijať platbu kreditnou kartou a prijmú iba finančnú hotovosť, informovala hovorkyňa Air France.
„Posádka sa preto spýtala pasažierov, koľko peňazí majú pri sebe, lebo treba zaplatiť za dotankované palivo,“ uviedla hovorkyňa Air France.
Aerolínie nakoniec mohli zaplatiť účet bez peňazí od pasažierov, ale hovorkyňa odmietla povedať, ako posádka za palivo zaplatila a koľko vlastne stála zastávka v Sýrii, nutná na dotankovanie.
Stroj má pristáť v Bejrúte ešte dnes večer.
Európska únia uvalila sériu sankcií na Sýriu, vrátane zákazu sýrskych štátnych aerolínií, ktorých lietadlá nesmú pristávať na letiskách v EÚ. Sýrske stroje však môžu letieť ponad krajiny EÚ a môžu uskutočňovať núdzové medzipristátia.

Súvisiace články

Aktuálne správy