Španielsko uvažuje o tom, že požiada o pomoc z eurovalu

Madrid 3. augusta (TASR) – Zdá sa, že Španielsko čoskoro požiada o finančnú pomoc. Premiér Mariano Rajoy totiž signalizoval, že už nie je zásadne proti žiadosti o záchranný úver. Dodal však, že najprv musí poznať podmienky pomoci rovnako ako jej formu.
Rajoy na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že zatiaľ nemôže prijať žiadne rozhodnutie, pokiaľ nebudú známe ďalšie detaily. Podľa vlastných slov je však pripravený urobiť to, čo je najlepšie pre krajinu.
Španielsky premiér dnes reagoval na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), že bude intervenovať na dlhopisových trhoch v prospech nejakej krajiny ohrozenej krízou len vtedy, ak jej vláda požiada o pomoc z eurovalu. Madrid však chce najprv vedieť, akú formu by mala prípadná intervencia ECB. Španielsko už požiadalo eurozónu o pomoc pri konsolidácii domáceho bankového sektora.
"Urobím, ako to robím vždy, to, čo považujem za najlepšie pre Španielsko," uviedol Rajoy. "Stále nevieme, o aké opatrenia ide," komentoval slová prezidenta ECB Maria Draghiho, že banka uvažuje o neštandardných opatreniach na ochranu eura. "Chcem vedieť, aké sú to opatrenia, čo znamenajú a či sú primerané. Rozhodneme sa vzhľadom na tieto skutočnosti, ale ešte som neprijal žiadne rozhodnutie."
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy