S&P potvrdila Španielsku rating BBB+/A-2 s negatívnym výhľadom

Agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes potvrdila Španielsku rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov na úrovni BBB+/A-2.

Londýn 1. augusta (TASR) – Agentúra Standard & Poor’s (S&P) dnes potvrdila Španielsku rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov na úrovni BBB+/A-2. Zároveň ale krajine ponechala aj negatívny výhľad, čo znamená, že v budúcnosti jej môže ratingovú známku zhoršiť.
Agentúra ocenila úsporné opatrenia, ktoré zaviedla vláda v Madride, ale vzhľadom na viaceré riziká, ktoré ohrozujú konsolidáciu verejných financií aj zotavovanie ekonomiky, nezlepšila Španielsku výhľad.
Externí audítori, ktorých si najala S&P, momentálne vyhodnocujú kapitálové potreby španielskeho bankového systému. Do konca septembra by agentúra mala mať na stole výsledky analýzy. Pri potvrdení ratingu vychádzala z predpokladu, že španielska vláda nebude musieť poskytnúť žiadnu priamu podporu bankovému systému a na jeho rekapitalizáciu postačí záchranný úver od eurozóny vo výške 100 miliárd eur.
Vláda prijala sériu opatrení na konsolidáciu verejných financií a pristúpila tiež k reformám pracovného trhu a finančného sektora. Tieto kroky však v krátkodobom časovom horizonte priniesli pokles príjmov z daní a prehĺbenie recesie. A spolu s vysokou nezamestnanosťou a veľkou zadlženosťou španielskych regiónov ohrozujú snahu kabinetu o zníženie rozpočtového schodku.
S&P odhaduje, že výkon štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny tento rok klesne približne o 2 % a miera nezamestnanosti sa bude pohybovať okolo úrovne 24 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy