Eurozóna vraj uvažuje o ďalšej reštrukturalizácii gréckeho dlhu

Brusel 27. júla (TASR) – Európski politici a centrálni bankári pracujú na "poslednej šanci" pre Grécko. Snažia sa nájsť spôsob ďalšieho zníženia verejného dlhu krajiny, čo by jej umožnilo zotrvanie v eurozóne. Znamenalo by to však, že Európska centrálna banka a centrálne banky eurozóny by sa museli zmieriť s vysokými stratami.
Súkromní investori v rámci druhého záchranného programu pre Atény už odpísali veľkú časť gréckeho dlhu vo svojom vlastníctve. To však nebolo dosť na to, aby sa zadlženosť krajiny znížila na udržateľnú úroveň a začína sa hovoriť o ďalšej reštrukturalizácii gréckeho dlhu.
Predstavitelia eurozóny oboznámení s aktuálnymi diskusiami uviedli pre agentúru Reuters, že sa pripravuje plán znížiť dlh Atén o ďalších 70 až 100 miliárd eur, čo by znamenalo jeho pokles na 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. To by však znamenalo, že ECB rovnako ako národné centrálny banky zaknihujú straty z gréckych dlhopisov, ktoré majú vo svojich portfóliách, a je možné, že program bude zahŕňať aj vlády krajín eurozóny, ktoré tiež budú musieť akceptovať straty.
Preferovanou možnosťou je, že náklady bude niesť ECB a národné centrálne banky, čo však zrejme spôsobí, že niektoré z nich rovnako ako ECB budú musieť byť rekapitalizované. ECB sa k uvedeným informáciám dnes odmietla vyjadriť.
Plán je vraj ešte len ranných štádiách a ešte neprebehli žiadne oficiálne rokovania. Všetkým je však jasné, že grécke verejné financie sa nezlepšujú a sú potrebné razantné opatrenia na udržanie krajiny v eurozóne.
Predstavitelia eurozóny označili ďalšiu reštrukturalizáciu gréckeho dlhu za poslednú šancu obnovenia solventnosti Atén, ktoré mali podľa dohodnutého záchranného programu do roku 2020 znížiť svoj dlh na 120 % HDP, čo sa už teraz považuje za absolútne nereálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy