Francúzskym domácnostiam sa nečakane zhoršila nálada

Paríž 27. júla (TASR) – Francúzskym domácnostiam sa tento mesiac nečakane zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla na najnižšiu úroveň od februára 2012. Dôvodom sú ich obavy z nezamestnanosti. Viaceré firmy totiž oznámili, že budú hromadne prepúšťať zamestnancov pre slabý dopyt po svojich produktoch a službách.
Podľa najnovšieho prieskumu štatistického úradu INSEE index spotrebiteľskej dôvery v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v júli klesol na 87 bodov z revidovaných 89 bodov v predchádzajúcom mesiaci. Analytici pritom očakávali, že sa nezmení a zostane na úrovni 90 bodov, ktorú dosiahol pri rýchlom júnovom odhade.
Ukázalo sa, že správy v médiách o zatváraní tovární a rastúcej nezamestnanosti si vybrali svoju daň a čoraz viac domácností má obavy z budúcnosti.
Nová vláda socialistov označila boj s nezamestnanosťou za svoju hlavnú prioritu a teraz čelí vlnám prepúšťania a spomaľovaniu ekonomiky. Automobilka PSA Peugeot Citroën plánuje zrušiť 8000 pracovných miest a zatvoriť závod v Aulnay na predmestí Paríža. Aj ďalšie spoločnosti ako napríklad Aid-France, Alcatel či Sanofi už oznámili, že znížia počet pracovných miest.
Prieskum tiež odhalil, že očakávania domácností v súvislosti s vývojom ich osobných financií sa zhoršili a hodnota príslušného indexu v júli klesla o 2 body na -19 bodov. Aj subindex, ktorý odráža ochotu Francúzov kúpiť drahšiu položku, sa znížil na -26 bodov z júnových -20 bodov.
Výdavky francúzskych domácností sa výraznou mierou podieľajú na raste ekonomiky a vývoj spotrebiteľskej dôvery naznačuje, akým smerom by sa v nasledujúcom období mohlo uberať hospodárstvo.
Medzinárodný menový fond (MMF) nedávno znížil svoj odhad rastu francúzskej ekonomiky v tomto roku na 0,3 % a na budúci rok očakáva, že jej výkon stúpne o 0,8 %.
Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy