Štátny fond rozvoja bývania by sa mal stať finančnou inštitúciou

Bratislava 26. júla (TASR) – Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) by mal získať status finančnej inštitúcie. Vyplýva to z novely zákona o ŠFRB, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR poslali do druhého čítania. Ide o reakciu na požiadavky Európskej komisie (EK), ktoré prišli v súvislosti so snahou rezortu využiť fondy Európskej únie (EÚ) na zvýšenie kvality bývania v SR.
Podpora bývania je podľa rezortu výstavby na Slovensku osvedčená, avšak v najbližších rokoch bude vyžadovať veľký objem finančných prostriedkov. "Z tohto dôvodu na účel ‚zateplenie bytovej budovy‘ bude vhodné aj využitie finančných prostriedkov EÚ, ako nástroja na zlepšenie energetickej efektívnosti bytových budov," uvádza sa v materiáli.
Vzhľadom na to, že podmienky poskytovania európskej finančnej pomoci vyžadujú aj spoluúčasť žiadateľa, upraví sa zákon aj v tomto smere. Maximálny možný podiel poskytnutých finančných prostriedkov sa preto navrhuje znížiť zo 100 % na 80 %.
S cieľom umožniť čo najskoršie využitie zdrojov EÚ rezort dopravy navrhuje, aby novela zákona nadobudla účinnosť už 1. októbra tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy