Zisk Siemensu v 3. kvartáli vzrástol, ale menej ako sa čakalo

Mníchov 26. júla (TASR) – Nemecký priemyselný gigant Siemens zaznamenal síce v uplynulom štvrťroku, ktorý je 3. kvartálom jeho finančného roka 2011/2012, nárast zisku, ale menší ako analytici očakávali. To mu skomplikuje snahu o dosiahnutie plánovaných výsledkov za celý rok.
Čistý zisk najväčšieho európskeho priemyselného konglomerátu za tri mesiace do konca júna 2012 vzrástol o 70 % na 823 miliónov eur z 462 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Analytici ale očakávali, že bude oveľa vyšší, v priemere 1,29 miliardy eur.
Dôvodom slabšieho príjmu boli poplatky spojené s odchodom zo spoločného nukleárneho podniku s Arevou a tiež odpisy novej divízie prístrojov na liečbu rakoviny.
Tržby konglomerátu, ktorý vyrába celú škálu produktov, od vlakov, po turbíny pre elektrárne, či zdravotnú techniku, sa v období apríl-jún zvýšili o 10 % na 19,54 miliardy eur z vlaňajších 17,84 miliardy eur.
Hodnota nových objednávok však klesla o 23 % na 17,77 miliardy eur z 22,94 miliardy eur. Môže za to najmä fakt, že v rovnakom období minulého roka zaknihoval Siemens objednávku na dodávku vlakovej súpravy pre nemecké železnice. Aj spomaľovanie svetovej ekonomiky a dlhové problémy eurozóny majú negatívny vplyv na nové objednávky.
Práve zhoršujúce sa ekonomické prostredie sťažuje Siemensu splnenie tohoročného cieľa, ktorým je zisk v rozmedzí 5,2 až 5,4 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy