Parlament schválil osobitný odvod pre regulované firmy

Výnos z osobitného odvodu pre regulované firmy by mal smerovať do špeciálneho fondu, z ktorého sa majú podporovať prorastové opatrenia.

Poslanci NR SR odsúhlasili zavedenie osobitného odvodu pre regulované firmy. Podľa tohto návrhu by mal osobitný odvod pomôcť verejným financiám v tomto roku sumou takmer 26 mil. eur a v budúcom roku sumou 77 mil. eur. Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády by mal tento výnos smerovať do špeciálneho fondu, z ktorého sa majú podporovať prorastové opatrenia.

Zákon o osobitnom odvode by mal účinnosť nadobudnúť od začiatku septembra tohto roka. Musí ho však ešte podpísať prezident Ivan Gašparovič. Rezort financií navrhol, aby bol odvodovým obdobím každý kalendárny mesiac účtovného obdobia, v ktorom má regulovaná osoba oprávnenie na výkon činnosti v regulovaných oblastiach. Posledné odvodové obdobie by pritom mal byť december 2013.

Suma základu odvodu, od ktorej vzniká povinnosť platiť odvod, je stanovená na 3 mil. eur, pričom sadzba odvodu pre regulovanú osobu je na mesačnej báze 0,00363. Odvod sa pritom vypočíta ako súčin základu odvodu a sadzby odvodu. Zaplatený odvod si budú môcť firmy uplatniť ako daňový výdavok.

Rezort financií navrhol, aby boli mimoriadnym odvodom zaťažené firmy, ktoré majú oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti v oblasti činnosti v oblasti energetiky, poisťovníctva a zaisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií, zaobchádzania s liekmi, poštových služieb, dopravy na dráhe, verejných vodovodov, verejných kanalizácií a leteckej dopravy. Na základe zmien schválených výbormi do tejto skupiny pribudli aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Okrem zmien navrhnutých v parlamentných výboroch, vrátane spomínaného rozšírenia okruhu firiem zaťažených mimoriadnym odvodom o poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, poslanci vo štvrtok odsúhlasili aj poslanecký pozmeňujúci návrh Ley Grečkovej zo Smeru-SD. Podľa tohto návrhu budú vyplatené dividendy zaťažené mimoriadnym odvodom regulovanej firmy iba raz.

Podľa ministerstva financií pritom zavedenie mimoriadnych odvodov opatrenie neovplyvní ceny produktov a služieb dotknutých regulovaných subjektov. „Zavedením odvodu sa nepredpokladá zvýšenie cien poskytovaných služieb a dodávaných tovarov pre konečného spotrebiteľa. Tento odvod sa nebude považovať za oprávnený náklad, ktorý možno započítať do regulovanej ceny a zákon priamo zakazuje zvyšovať z tohto dôvodu regulovanú cenu,“ konštatuje sa v doložke vplyvov k návrhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy