Euro posilnilo vďaka diskusii o bankovej licencii pre EMS

Frankfurt nad Mohanom 25. júla (TASR) – Spoločná európska mena sa dnes zotavila zo svojich nedávnych strát. Dôvodom je diskusia o bankovej licencii pre Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS).
Euro sa podvečer predávalo po 1,2135 USD, pričom ešte v rannom obchodovaní stálo len 1,2061 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2134 (v utorok: 1,2089) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8241 (0,8272) eura.
Špekulácie o bankovej licencii pre EMS spustil guvernér rakúskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny. V rozhovore pre Bloomberg Television povedal, že existujú dôvody pre takýto krok. Banková licencia by umožnila výrazné zvýšenie úverovej kapacity EMS. Kurz spoločnej meny po zverejnení rozhovoru dočasne vyskočil až na 1,2171 USD/EUR.
Podľa šéfa devízových obchodov banky BayernLB Marca Burgheima trh na to nebol pripravený. "Nikto nepočítal s tým, že ECB ešte otvorí túto tému." Dodal však, že nemožno očakávať zmenu trendu na devízovom trhu v prospech eura. Odpor proti bankovej licencii pre EMS je veľký. Kritici tvrdia, že predstavuje nebezpečenstvo priameho financovania štátov prostredníctvom ECB.
Zotavenie eura možno očakávať len v prípade výrazného poklesu rizikových prirážok na španielske a talianske dlhopisy, myslí si Burgheim. S tým však v súčasnej situácii nemožno počítať.

Súvisiace články

Aktuálne správy