V druhom kvartáli pokračoval vzostup amerického dolára

Počas veľkej časti druhého kvartálu pokračoval vzostup amerického dolára. Dolár však podľa hlavného stratéga menových trhov Saxo Bank Johna J. Hardyho uzavrel štvrťrok otáznikom, pretože trh zatlačil späť a apetít k riziku stúpol v snahe nájsť nádej medzi nekonečnými európskymi summitmi a v očakávaní ďalšieho kola stimulačných opatrení svetových centrálnych bánk. V treťom štvrťroku budú Európu aj naďalej podľa analytika trápiť nezodpovedané otázky, pre ktoré možno zostane euro v defenzíve, zatiaľ čo americký dolár spolu so škandinávskymi menami bude z tejto situácie pravdepodobne ťažiť.

Americký dolár začal druhý štvrťrok sľubne dosiahnutím 18-mesačného maxima v porovnaní s menami najvýznamnejších obchodných partnerov. Avšak rovnako ako v minulosti možno aj tentoraz z väčšej časti tento rast vysvetliť podľa analytika postavením dolára ako bezpečného útočiska. „Inými slovami sa doláru darí vtedy, keď niekto iný trpí,“ povedal John J Hardy. Ako hlavné faktory posilnenia dolára možno uviesť dlhovú krízu eurozóny a v poslednom čase tiež významnú korekciu cien komodít a negatívne vyhliadky ekonomického rastu, najmä ich rozšírenie na rozvíjajúce sa trhy.

Na začiatku tretieho štvrťroka už americký dolár nevyzerá podľa analytika tak pevne, zvlášť v porovnaní s tradične procyklickými menami a nováčikmi medzi bezpečným útočiskom, napríklad švédskou korunou. Saxo Bank neočakáva, že americký dolár zostane takto v pozadí dlho. V najbližšom horizonte roku 2012 stále čelíme obrovským makroekonomickým rizikám, ktoré nahrávajú silnému doláru. Tiež to vyzerá, že americká ekonomika má našliapnuté na lepšie výsledky ako iné svetové ekonomiky a má lepšiu pozíciu pre oživenie slabého globálneho rastu, uzavrel Hardy.

Súvisiace články

Aktuálne správy