Taliansko zakázalo špekulácie na pokles kurzu finančných titulov

Miláno 23. júla (TASR) – Taliansko dnes opäť zakázalo špekulácie na pokles kurzu finančných titulov. Narastajúca dlhová kríza má totiž negatívny vplyv na trhy a spôsobuje problémy vysoko zadlženým juhoeurópskym krajinám.
Taliansky burzový dohľad Consob dnes s okamžitou platnosťou zakázal takzvané predaje nakrátko (short selling) finančných akcií. Zákaz je dočasný a platí do 27. júla.
Pri predajoch nakrátko investori špekulujú na pokles kurzu cenných papierov, ktoré nevlastnia. Obchodníci predávajú požičané akcie s cieľom kúpiť ich spätne za nižšiu cenu a vrátiť majiteľovi. Rozdiel medzi pôvodnou a nižšou hodnotou cenného papiera predstavuje zisk investora.
Taliansko zakázalo predaje nakrátko aj vlani, čo platilo až do tohtoročného februára.
Špecifickou formou predajov nakrátko sú takzvané nekryté predaje nakrátko (naked short selling), kedy obchodník predáva akcie bez toho, aby si ich najskôr požičal od majiteľa. Tieto však nie sú v Taliansku dovolené.
Obavy, že Španielsko bude musieť požiadať o pomoc pri financovaní svojho dlhu, spôsobili dnes výpredaj európskych akcií. Kľúčový taliansky index MIB 30 sa dočasne prepadol viac než o 5 %. Pod veľkým tlakom sú predovšetkým talianske banky a poisťovne, pretože problémy Madridu zvyšujú výnosy talianskych dlhopisov, čo znižuje hodnotu vládnych dlhopisov v portfóliách talianskych bánk a poisťovní.

Súvisiace články

Aktuálne správy