DDP Stabilita má záujem podieľať sa na druhom pilieri dôchodkového poistenia

Košice 22. júla (TASR) – Doplnková dôchodková poisťovňa (DDP) Stabilita má podľa jej generálneho riaditeľa Mariána Štofka záujem podieľať sa na druhom pilieri pripravovanej dôchodkovej reformy. Zároveň sa bude v odbornej diskusii v rámci Asociácie DDP zasadzovať za zachovanie a rozvoj doplnkového dôchodkového systému ako tretieho piliera, do ktorého sa už v SR zapojilo vyše 550 000 klientov.

V tejto súvislosti rozhodli orgány DDP Stabilita o zriadení obchodnej spoločnosti Stabilita, a.s. Budovať ju chcú tak, aby plnila úlohu správcovskej spoločnosti pre DDP Stabilita, prípadne bola schopná uchádzať sa v spolupráci s finančným partnerom o licenciu v druhom pilieri, informoval Štofko dnes na tlačovej konferencii v Košiciach. Finančného partnera zatiaľ nešpecifikoval. Nevylúčil, že by to mohla byť aj Slovenská sporiteľňa, ktorá je od začiatku roka depozitárom DDP Stabilita.

Podľa Štofka by bolo chybou a krokom späť, ak by sa politickým rozhodnutím zrušil tretí pilier v sociálnom systéme, resp. daňové úľavy pre tretí pilier zo strany štátu, pretože komerčné systémy sú v porovnaní s DDP drahé.

Ako ďalej uviedol, rastúci záujem o doplnkové dôchodkové poistenie dokumentuje 8 527 nových poistencov, ktorých získali za prvý polrok 2003. Ku koncu júna uzatvorila DDP Stabilita 110 958 poisteneckých a 3 383 zamestnávateľských zmlúv. Po piatich rokoch existencie už vyplatili ku koncu júna prvým vyše 4 200 poistencom na dávkach takmer 60 miliónov Sk.

Priemerný mesačný príspevok v DDP Stabilita podľa informácií jej predstaviteľov dosiahol v prvom polroku 719 Sk, pričom u zamestnávateľov to bolo v priemere 390 Sk a u poistencov 329 Sk. DDP Stabilita dosiahla výnos 139,675 milióna Sk pri takmer 11-% priemernej miere zhodnotenia. Zhodnocovanie peňazí je podľa Štofka v DDP Stabilita oproti komerčnému bankovému trhu vyššie o 2 až 3 %. Bilančná suma poisťovne vzrástla od začiatku roka o 349,479 milióna Sk a dosiahla takmer 2,203 miliardy. Na správne výdavky použila poisťovňa vyše 30 miliónov Sk, čo je 1,44 %.

Štofko vylúčil možnosti krachu poisťovne a poškodenia klientov. Argumentoval najmä stratégiou bezpečného, konzervatívneho investovania, štátnym dozorom i kontrolou zo strany depozitára, ktorý má prehľad o všetkých finančných transakciách. „Našou základnou stratégiou je nevytvárať záväzky,“ povedal na záver.

Súvisiace články

Aktuálne správy