Ericsson zaznamenal v 2. kvartáli prudký pokles zisku, a to o 64 %

Štokholm 18. júla (TASR) – Švédsky výrobca bezdrôtových zariadení Ericsson v 2. štvrťroku sklamal očakávania analytikov. Zisk koncernu totiž prudko klesol v reakcii na dlhové problémy Európy a spomaľovanie svetovej ekonomiky.
Presnejšie, čistý zisk najväčšieho svetového producenta mobilných sietí sa za tri mesiace do konca júna prepadol o 64 % na 1,11 miliardy švédskych korún (129 miliónov eur) z 3,1 miliardy SEK v 2. kvartáli 2011. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg odhadovali, že sa zníži o niečo menej, a to na 1,64 miliardy SEK.
Mobilní operátori totiž obmedzujú investície do mobilných sietí, pretože európska dlhová kríza začína mať negatívny vplyv na rast globálnej ekonomiky a spotrebiteľské výdavky.
Generálny riaditeľ Ericssonu Hans Vestberg potvrdil, že koncern už zaznamenal spomalenie odbytu aj v Číne a v Rusku.
Tržby Ericssonu v období apríl-jún mierne vzrástli, o 0,9 % na 55,3 miliardy SEK z 54,77 miliardy SEK v rovnakom období minulého roka.
Vedenie spoločnosti už vlani v novembri upozornilo investorov, že kontrakty na modernizáciu sietí v Európe, ktoré sú menej ziskové, môžu na nejaký čas stlačiť marže firmy. Koncom roka by sa však mal ich negatívny vplyv na príjmy koncernu začať postupne zmierňovať.
Horšou správou sú slabšie výsledky Ericssonu v Číne. Dôvodom je spomalenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky.
Informovali o tom agentúry Bloomberg a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy