Lekárnici podľa Zvolenskej akceptovali sľub VšZP

Ministerka opäť vyzvala pacientov, aby neplatili nič naviac. Lekári podľa nej pacientov zbytočne strašia.

Slovenská lekárnická komora akceptovala verejný prísľub Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), že im uhradí lieky predpísané lekármi, ktorí v súčasnosti nemajú podpísané zmluvy. Na pondelňajšom brífingu to oznámila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Zároveň opäť apelovala na pacientov, aby neplatili za vyšetrenia, odbery či lieky nad rámec doplatkov. Vyzvala ich, aby nepodporovali takýto prístup ambulantných lekárov, ktorí ich zneužívajú, keď budú vyťahovať peniaze z ich vreciek, aby pritlačili VšZP k akceptovaniu ich nadštandardných požiadaviek.

Lekári podľa Zvolenskej zbytočne strašia pacientov. Zmluvy podľa nej nechcú podpisovať najmä všeobecní lekári pre dospelých a deti a dorast. Okolo 70 % špecialistov totiž podľa nej zmluvy podpísalo a pacienti by nemali mať problémy. Zvolenská pripomenula, že zákon stanovuje povinnosť uzavrieť zmluvu poisťovne so všeobecnými lekármi, preto VšZP uhradí starostlivosť, aj keď nie sú v súčasnosti podpísané dodatky.

„Je mi ľúto, že sa situácia vyhrocuje a dopláca na to pacient,“ povedala ministerka. Ako dodala, je sklamaná z prístupu zástupcov ambulantnej sféry. „Zneužívajú, že vláda je tu len tri mesiace, aj keď tento čas venovala tomu, aby zabezpečila finančné pokrytie nákladov, ktoré vznikli novou legislatívou,“ vyhlásila Zvolenská.

Rokovania VšZP so zástupcami Slovenskej lekárskej komory, Zdravity, n.o. a Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast stále pokračujú. Ako pre médiá uviedol prezident SLK Marian Kollár, na rokovanie prišli s kompromisným návrhom, ktorý však nechcel nekonkretizovať. Viac o kompromise i výsledku rokovania má prezradiť na brífingu po 15:00, kedy budú rokovania pokračovať.

Aj VšZP vyzvala pacientov, aby od júla v ambulanciách neplatili za ošetrenie ani za lieky nič navyše. Poisťovňa dala lekárňam aj pracoviskám spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek verejný prísľub, že lieky, zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny, laboratórne vyšetrenia a röntgeny uhradí aj v prípade, ak ich predpíše a indikuje nezmluvný všeobecný lekár. Samotní lekári však tvrdia, že takýto sľub je zvrátený a poisťovňa nabáda na obchádzanie zákona. Lekárnikov a vyšetrovacie pracoviská preto vyzvali, aby postupovali podľa zákona. To by znamenalo, že by pýtali od pacientov peniaze. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou však upozornil, že slovenské zákony nepoznajú takýto mechanizmus a poisťovňa nemôže spätne preplácať pacientom náklady.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy