Dodatky podpísalo 56 percent lekárov

Ambulantní lekári postup VšZP považujú za neštandardný, klamlivý a v rozpore so zákonom, keďže v prípade nezmluvného zdravotníckeho zariadenia zákon z prostriedkov verejného zdravotného poistenia dovoľuje iba úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Dodatky k zmluvám so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) podpísalo už 56 percent všeobecných lekárov, informovala poisťovňa. „VšZP oceňuje zodpovedný prístup lekárov, ktorí svojim podpisom dokázali, že nechcú robiť z pacientov rukojemníkov. VšZP naďalej považuje svoju ponuku na navýšenie platieb za maximálne korektnú. V dodatkoch ambulanciám špecialistov navrhla priemerne zvýšenie o 256 eur mesačne a ambulanciám všeobecných lekárov viac o 200 eur mesačne,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. Pripomenula, že od začiatku roka ide zo strany štátnej poisťovne už o druhé navýšenie platieb.

Poistenci VšZP nebudú od 1. júla v ambulanciách platiť za ošetrenie ani za lieky nič navyše. Garanciou je totiž verejný prísľub, ktorý dala VšZP lekárňam aj pracoviskám spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, že lieky, zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny, laboratórne vyšetrenia a röntgeny uhradí aj v prípade, ak ich predpíše a indikuje nezmluvný všeobecný lekár. „VšZP zároveň odmieta akékoľvek ďalšie zneisťovanie a zavádzanie jej poistencov a opakovane garantuje, že budú mať plne zabezpečenú zdravotnú starostlivosť, uzavrela Gašparíková.

Samotní lekári však tvrdia, že takýto sľub je zvrátený a poisťovňa nabáda na obchádzanie zákona. Lekárnikov a vyšetrovacie pracoviská preto vyzvali, aby postupovali podľa zákona. To by znamenalo, že by pýtali od pacientov peniaze.

Vyhlásenie VšZP považujeme za počudovania hodné, keď inštitúcia, patriaca pod ministerstvo zdravotníctva, chce riešiť vzniknutú situáciu nielen obchádzaním zákona, ale aj nabádaním k jeho obchádzaniu, píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísali prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár, generálny riaditeľ združenia Zdravita Ladislav Pásztor a prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslava Prcúchová.

VšZP ubezpečuje poistencov, že nemusia platiť za vyšetrenie, odbery, ani za vypísanie receptu, pretože zdravotná poisťovňa túto zdravotnú starostlivosť uhradí. „Takéto vyhlásenie považujeme za klamlivé a zavádzajúce, keďže v súlade s platnými právnymi predpismi je v prípade nezmluvného zdravotníckeho zariadenia dovolená iba úhrada neodkladnej zdravotnej starostlivosti,“ píšu lekári.

Poisťovňa verejne prisľúbila lekárňam aj vyšetrovacím pracoviskám, ako sú napríklad laboratóriá či röntgenové ambulancie, že im až do odvolania uhradí všetky lieky a výkony, ktoré predpíšu nezmluvní lekári. „Verejný prísľub VšZP považujeme za zvrátený a účelový, nakoľko ide o absolútne neplatný právny úkon, ktorý je v rozpore so zákonom stanovenými podmienkami činnosti VšZP a podmienkami úhrady liekov s jediným cieľom: zmariť dosiahnutie oprávnených požiadaviek lekárov,“ tvrdia zástupcovia ambulantných lekárov. Podľa nich, dôsledkom môže byť, že na základe absolútnej neplatnosti verejného prísľubu v budúcnosti lieky a laboratórne vyšetrenia neuhradí.

Lekári nie sú spokojní ani s tým, že v prípade potreby starostlivosť pacientom poskytnú aj nemocnice. „Považujeme to za chabý pokus upokojiť pacientov, založený na zjavnej nepravde o schopnosti ústavných zariadení dlhodobo nahradiť ambulantný sektor všeobecných lekárov. VšZP deklarovala nedostatok financií, no napriek tomu namiesto dohody s lekármi hľadá riešenie, ktoré ju pri ošetrení pacientov v ústavnej starostlivosti bude stáť oveľa viac,“ vyhlasujú Kollár, Pásztor a Prcúchová.

Slovenská lekárska komora, Zdravita a Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast odmietajú vydieranie VšZP pomocou porušovania zákona a navádzania na porušovanie zákona. „Lekári budú pri ošetrovaní pacientov i platbách striktne dodržiavať ustanovenia zákona. Vyzývame VšZP, aby sa prestala snažiť vzniknutú situáciu riešiť takýmito neštandardnými spôsobmi, ale aby si naopak začala plniť svoje povinnosti štandardnými postupmi – a to rokovaním o reálnych podmienkach, za ktorých by mohli byť čo najskôr podpísané zmluvy,“ uzavreli lekári.

Ambulantní lekári, ktorých zastupujú SLK, Zdravita a Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast, zatiaľ nepodpísali nové zmluvy s VšZP, pretože im poisťovňa nedala viac peňazí. Zmluvy so štátnou poisťovňou mali uzavreté do 30. júna, pôvodne požadovali ich navýšenie od 1. júla o 20 percent. Z tejto požiadavky už ustúpili, teraz presadzujú, aby VšZP dorovnala svoje zmluvy s výškou zmlúv poisťovní Dôvera a Union, ktoré majú so všeobecnými lekármi. V priemere chcú ambulantní lekári zvýšiť mesačnú platbu za kapitáciu poistenca o 20 centov. SLK, Zdravita a Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast majú podpísané mandátne zmluvy o zastupovaní približne s 2 600 lekármi, zastupujú teda asi 70 percent všetkých ambulantných lekárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy