Podmienkou vydávania eurobondov je fiškálna integrácia

Brusel 26. júna (TASR) – Eurozóna by mohla vytvoriť spoločné ministerstvo financií a emitovať spoločné dlhopisy v strednodobom horizonte. To by bol posledný stupeň fiškálnej únie, uvádza sa v dokumente, o ktorom budú rokovať lídri eurozóny na tohtotýždňovom summite.
"V strednodobom výhľade by mohla byť emisia spoločného dlhu preskúmaná ako prvok takejto fiškálnej únie," uvádza sa v správe, ktorú má k dispozícii agentúra Reuters. Podmienkou vydávania takzvaných eurobondov je však fiškálna integrácia a rámec pre "fiškálnu disciplínu a konkurencieschopnosť". Podľa správy sú potrebné nástroje, ktoré umožnia vyhnúť sa morálnemu hazardu a podporia zodpovednosť a dodržovanie pravidiel.
Správu pripravili predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi a šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.
Podľa britského denníka Financial Times (FT) by Európska únia (EÚ) mala v rámci fiškálnej integrácie získať rozsiahle kompetencie na zmenu národných rozpočtov. EK by predkladala detailný plán rozpočtovej konsolidácie pre krajiny, ktoré porušujú fiškálne pravidlá únie, pričom o zmenách v národných rozpočtoch by hlasovali všetky ostatné krajiny únie.
Vlády eurozóny by sa mali okrem toho kolektívne každoročne dohodnúť na "hornej hranici" pre národné rozpočty. Ak by niektorá z členských krajín chcela zvýšiť objem požičiavania, najprv by to museli schváliť ostatné vlády eurozóny.
Informovali o tom agentúra Reuters a denník Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy