Španielsko predalo krátkodobé dlhopisy, úroky vzrástli 2- až 3-násobne

Španielsko dnes predalo krátkodobé dlhopisy s dvojnásobne až trojnásobne vyšším úrokom. Trhy tak zareagovali na žiadosť Madridu o pomoc pre svoje banky a na následné zníženie ratingu inštitúcií zo strany agentúry Moody's.

Madrid 26. júna (TASR) – Španielsko dnes predalo krátkodobé dlhopisy s dvojnásobne až trojnásobne vyšším úrokom. Trhy tak zareagovali na žiadosť Madridu o pomoc pre svoje banky a na následné zníženie ratingu inštitúcií zo strany agentúry Moody’s.
Madrid predal dlhopisy s troj- a 6-mesačnou lehotou splatnosti v celkovom objeme 3,1 miliardy eur. To je tesne nad predpokladanou hornou hranicou vládou očakávanej sumy. Úroky však zaznamenali výrazný rast.
V prípade 3-mesačných dlhopisov dosiahol úrok 2,36 %, zatiaľ čo v rovnakej aukcii minulý mesiac predstavoval len 0,85 %. Čo sa týka 6-mesačných dlhopisov, úrok z nich vzrástol takmer dvojnásobne z 1,7 % (májová aukcia) na 3,24 %.
Španielsko v pondelok (25. 6.) oficiálne požiadalo krajiny eurozóny o pomoc na rekapitalizáciu bánk. Konkrétna suma zatiaľ nie je známa, eurozóna však začiatkom júna Španielsko informovala, že môže poskytnúť úver do 100 miliárd eur. Rovnako v pondelok agentúra Moody’s znížila rating 28 španielskym bankám o jeden až štyri stupne, pričom niektoré sa dostali do špekulatívneho pásma. Agentúra pri svojom rozhodnutí poukázala najmä na zhoršujúcu sa situáciu Španielska pri financovaní dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy