Meny krajín BRIC prudko oslabujú a spôsobujú investorom veľké straty

Londýn 25. júna (TASR) – Najväčšie transformujúce sa ekonomiky, ktoré za uplynulých desať rokov vzrástli o viac ako štvornásobok, najnovšie spôsobujú veľké straty centrálnym bankám aj zahraničným investorom. Dôvodom je oslabenie mien týchto krajín známych pod skratkou BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína).
Prvýkrát za 13 rokov došlo k prudkému oslabeniu brazílskeho realu, ruského rubľa a indickej rupie. Tieto meny zaznamenali najstrmší prepad spomedzi mien ostatných transformujúcich sa ekonomík. Aj kurz čínskeho jüanu má za sebou najväčší pokles od jeho devalvácie v roku 1994.
Americký koncern Procter & Gamble (P&G) najväčší svetový výrobca spotrebného tovaru, preto znížil svoj odhad zisku v tomto roku, druhýkrát v priebehu dvoch mesiacov. Dôvodom je práve oslabovanie mien krajín BRIC.
Aj investori sa už začali sťahovať zo štátov BRIC. Na príčine je okrem iného rast osobných bankrotov v Brazílii, ktorý už dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2009, prepad vývozných cien ruskej ropy na 18-mesačné minimum, prehĺbenie rozpočtového schodku Indie a pokles cien domov v Číne. Investori sa obávajú ďalších strát, keďže rast týchto ekonomík sa spomaľuje.
Analytici odhadujú, že kurzy brazílskej, ruskej a indickej meny do konca roka klesnú o 15 %. Na ilustráciu, hodnota brazílskeho realu sa od začiatku apríla do 22. júna znížila o 12 %, rubeľ oslabil o 11,5 % a rupia o 10 %. Kurz čínskeho jüanu, ktorý sa ani počas globálnej finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009 nezmenil, najnovšie klesol o 1,2 %.
Čína pritom v uplynulej dekáde predbehla Japonsko a stala sa druhou najväčšou svetovou ekonomikou, zatiaľ čo Brazília, Rusko a India patria medzi 11 najväčších ekonomík sveta. Hrubý domáci produkt krajín BRIC ako celku sa vlani vyšplhal na 13,3 bilióna USD (10,65 bilióna eur) z 2,8 bilióna USD v roku 2002, ich podiel v svetovej ekonomike stúpol na 19 % z 8 % a spoločne kontrolujú devízové rezervy v hodnote 4,4 bilióna USD, čo predstavuje 40 % z globálnych rezerv.

Súvisiace články

Aktuálne správy