Štát odkúpil poukážky pred splatnosťou za 50 mil. eur

Štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) ponúkla investorom odkúpenie štátnych pokladničných poukážok splatných o dva týždne. Tí prejavili záujem predčasne odpredať cenné papiere za 156 mil. eur.

Štát v pondelok investorom ponúkol, že predčasne odkúpi štátne pokladničné poukážky, ktoré sú splatné už o dva týždne, teda 11. júla tohto roku. Investori v aukcii prejavili záujem štátu odpredať cenné papiere za 156 mil. eur, z toho 10 mil. eur bol dopyt zo zahraničia. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) napokon odkúpila štátne poukážky za 50 mil. eur, vrátane všetkých poukážok zahraničných investorov za spomínaných 10 mil. eur.

Spätný nákup cenných papierov opakoval ARDAL v posledných mesiacoch niekoľkokrát, taktiež v prípade štátnych dlhopisov. Reaguje tak na požiadavky investorov, pre ktorých je vzhľadom na klesajúcu likvidnosť cenných papierov krátko pred splatnosťou skorší odpredaj cenného papiera zaujímavou alternatívou. V pondelňajšej aukcii pritom štát odkupoval cenné papiere pri priemernej úrokovej sadzbe 0,2902 % p.a., kým investori požadovali v priemere cenu 0,2328 % p.a.

Súvisiace články

Aktuálne správy