Podiel tuzemského základného imania v bankách sa znížil

Podiel zahraničného základného imania sa medziročne navýšil o 2,08 percentuálneho bodu na 92,59 %

Podiel tuzemského základného imania na celkovom upísanom základnom imaní bánk sa prvom štvrťroku opäť znížil. Kým ku koncu minulého roka to bolo 7,57 %, na konci tretieho mesiaca už predstavoval 7,41 %. Ako ďalej informovala centrálna banka, podiel zahraničného základného imania sa medziročne navýšil o 2,08 percentuálneho bodu na 92,59 %, pričom objem vzrástol o 536,1 mil. eur, resp. o 29,68 %.

Najväčší príspevok na tomto raste mal zahraničný kapitál z Belgicka, Cypru a Českej republiky. Podiel Belgicka na zahraničnom základnom imaní medziročne vzrástol o 1,39 bodu, čo bolo spôsobené 1,5-násobným prírastkom objemu investícií v roku 2011. Objem zahraničného základného imania z Českej republiky sa v marci 2012 oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka zdvojnásobil a jeho podiel na celkovom zahraničnom základnom imaní bánk sa zvýšil o osem percentuálnych bodov. Cyprus zaznamenal nárast podielu na upísanom zahraničnom imaní o 3,96 bodu.

Ako ďalej uvádza národná banka, z 30 úverových inštitúcií malo ku koncu vlaňajška v štruktúre upísaného základného imania aj tuzemské základné imanie desať subjektov, z ktorých ČSOB stavebná sporiteľňa a Slovenská záručná a rozvojová banka pôsobili so 100-percentným podielom slovenského kapitálu. Záručnú banku totiž vlastní štát a ČSOB stavebná sporiteľňa je dcérskou firmou Československej obchodnej banky SR, pričom tá patrí pod belgickú skupinu KBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy