Rosnefť a ExxonMobil podpísali dohodu o rozvoji náročných sibírskych ložísk

Moskva 17. júna (TASR) – Ruská ropná spoločnosť Rosnefť podpísala koncom tohto týždňa dohodu s americkým koncernom ExxonMobil o rozvoji komplikovaných ropných ložísk na západnej Sibíri. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Šéf Rosnefti Igor Sečin krátko pred podpisom povedal, že produkcia ropy z takýchto ložísk bude zisková iba v prípade, že ruská vláda schváli návrh zákona o daňových úľavách pre ťažbu z nich.
Ruská spoločnosť vlastní licencie na ropné rezervy ložísk, z ktorých je ťažba náročnejšia než z klasických polí, v objeme 800 miliónov ton. Predpokladaná produkcia z takýchto ložísk sa odhaduje na 15 miliónov ton ročne.
Ešte v apríli podpísali firmy dohodu o spoločnom rozvoji podmorských ložísk v ruskej arktickej oblasti, konkrétne v Karskom mori, ako aj v Čiernom mori. Ruská spoločnosť zasa získa podiely v troch projektoch Exxonu v USA a Kanade.
ExxonMobil a Rosnefť v tom čase uviedli, že vyťažiteľné zdroje uhľovodíkov v troch kľúčových arktických ložiskách sa odhadujú na 85 miliárd barelov ropného ekvivalentu (1 barel = 159 litrov). Vyťažiteľné rezervy v ložiskách v Čiernom mori sa odhadujú na 9 miliárd barelov ropného ekvivalentu. Prvé prieskumné vrty v Karskom mori plánujú spoločnosti na začiatku roka 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy