Opatrenia pripravované vládou posunú Deň daňovej slobody

Bratislava 17.júna (TASR) – Deň daňovej slobody, ktorý tento rok pripadol na 1. júna má svojich odporcov, ale napriek tomu je dnes už nepostrádateľnou súčasťou diskusií o miere prerozdeľovania verejných financií.  Jeho význam je predovšetkým v tom, že jednoduchým, zrozumiteľným a ľahko pochopiteľným spôsobom slovenským občanom – daňovým poplatníkom – približuje hospodárenie vlády. Povedal pre TASR prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) a prezident Nadácie F. A. Hayeka Ján Oravec.
Podľa jeho slov Deň daňovej slobody podľa analýzy Združenia daňových poplatníkov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka v tomto roku pripadol na piatok 1. júna, čo znamená to, že z toho, čo človek zarobí za 12 mesiacov, mu štát v podobe daní a odvodov zoberie ekvivalent jeho zárobku za celých 5 mesiacov.
Aj keď oproti minulému roku prišlo k miernemu poklesu, je to stále ešte veľmi veľa, ak zoberieme do úvahy nízku efektívnosť nášho verejného sektora.
Vládou pripravované zmeny v daňovom a odvodovom systéme celkom určite budú mať za následok opätovné zhoršenie Dňa daňovej slobody v neprospech občanov a firiem, tvrdí Oravec. Je to presný opak toho, čo by sme potrebovali. Je otázne, do akej miery sa zvýšenie daní aj skutočne premietne do vyšších príjmov rozpočtu. Už dnes však  úplne určite vieme, že vyššie dane a odvody budú znamenať menej peňazí vo vreckách občanov a na účtoch podnikov, čo poškodí ekonomiku, prejaví sa na poklese ekonomického rastu, raste nezamestnanosti a následne na poklese príjmov a náraste výdavkov verejných financií. Teda úplný opak toho, čo by sme všetci chceli, podčiarkuje Oravec.

Súvisiace články

Aktuálne správy