Kurz eura posilnil takmer na 1,26 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 14. júna (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny dnes vzrástol aj napriek negatívnym správam z eurozóny. Neskoro popoludní sa predávala po 1,2596 USD. Okolo poludnia sa euro dočasne obchodovalo len po 1,2542 USD.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2551 (v stredu: 1,2534) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7968 (0,7978) eura.
"Je prekvapivé, že euro prudšie nereagovalo na negatívne správy," uviedla devízová expertka HSBC Trinkaus Jana Meierová. Agentúra Moody’s v stredu (13. 6.) večer znížila rating Španielska o tri stupne. Navyše úročenie talianskych štátnych dlhopisov na dnešnej aukcii výrazne vzrástlo. "Trh je už voči negatívnym správam otupený," tvrdí Meierová. Investori teraz čakajú predovšetkým na nedeľné (17. 6.) voľby v Grécku.
K poklesu kurzu dolára prispeli aj slabé údaje z amerického trhu práce. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa v uplynulom týždni zvýšil. Okrem toho spotrebiteľské ceny v USA klesli v máji najprudšie za vyše tri roky. To signalizuje, že americká centrálna banka (Fed) na podporu ekonomiky opäť spustí program výkupu dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy