Finančná pomoc zvýši španielsky deficit, potvrdili EK aj Eurostat

Brusel 14. júna (TASR) – Finančná pomoc pre španielske banky podľa Európskej komisie (EK) zvýši španielsky deficit verejných financií.
Keďže Španielsko bude musieť za záchranné úvery vo výške až 100 miliárd eur platiť úroky, je logické, že to bude mať vplyv aj na deficit, uviedol hovorca komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna. Potvrdili to aj experti úniového štatistického úradu Eurostat.
Eurostat uviedol, že úvery, ktoré si zoberie španielska vláda, priamo zvýšia verejný dlh. "Bude to mať tiež priamy vplyv na španielsky deficit z dôvodu úrokových nákladov na úvery," dodal Eurostat. Keďže Madrid zatiaľ oficiálne o finančnú pomoc nepožiadal, zatiaľ nie je známa celková výška úverov ani ich úročenie. "Preto je zatiaľ príliš skoro na odpoveď na otázku, aký vplyv to bude mať na španielsky rozpočtový deficit."
Španielsky schodok vlani dosiahol 8,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) a bol tretí najvyšší v eurozóne. Madrid ho mal pôvodne stlačiť na 3 % HDP už v roku 2013, ale Brusel súhlasil, že bude mať na to o 1 rok dlhšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy