Unca zlata sa dnes v Singapure predávala po 1616,69 USD

Singapur 14. júna (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes krátko po 2. hodine SELČ na komoditnej burze v Singapure po 1616,69 USD (1289,84 eura). V stredu (13. 6.) dosiahla unca najvyššiu cenu za posledných sedem dní, keď stála 1624,36 USD. Cena zlata na spotovom trhu tak rástla už štvrtý deň po sebe.
Americký dolár v stredu slabol. V Spojených štátoch v máji totiž klesli tržby maloobchodu už druhý mesiac po sebe. Zaznamenal sa v ňom aj pokles veľkoobchodných cien, ktorý bol najsilnejší za posledné tri roky. Ekonómovia uvádzajú, že sú to ďalšie dôkazy o ochabovaní americkej konjunktúry.
Investori očakávajú, že sa v tejto situácii vedenie Federálneho rezervného systému (Fed), americkej centrálnej banky, rozhodne pre nový nákup vládnych dlhopisov, čím by sa dostali do obehu ďalšie miliardy dolárov, ktoré by podporili podnikateľské aktivity a nepriamo aj spotrebu.
Finančné trhy však znervózňujú aj nedeľňajšie (17. 6.) parlamentné voľby v Grécku. Ak v nich proeurópske strany nezískajú viac ako polovicu kresiel, predpokladá sa odchod krajiny z eurozóny.
Navyše, agentúra Moody’s Investor Service znížila úverovú dôveryhodnosť španielskej vlády zo stupňa A3 na Baa3. Odôvodnila to tým, že poskytnutie pomoci eurozóny bankám krajiny zvýši jej dlhové bremeno.
Podľa výsledkov prieskumu agentúry Reuters tesná väčšina ekonómov, ktorí sa na ňom zúčastnili, očakáva, že po Grécku, Portugalsku a Írsku požiada Madrid o úver aj na preklenutie problémov vo financovaní svojich rozpočtových výdavkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy