Euro oslabilo pod 1,25 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 11. júna (TASR) – Spoločná európska mena len krátko profitovala z dohody o poskytnutí záchranného úveru Španielsku. Neskoro popoludní klesol kurz eura na 1,2498 USD/EUR. Ráno v ázijskom obchodovaní vyskočil až na 1,2667 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2544 (v piatok: 1,2468) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7972 (0,8021) USD/EUR.
Ministri financií eurozóny v sobotu (9. 6.) prisľúbili, že Španielsko dostane na sanáciu bankového sektora až 100 miliárd eur. To však podporilo euro len krátko v noci nadnes. "Rozhodnutie ministrov financií aj napriek kritike detailov prispeje k upokojeniu," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. Niektorí ekonómovia sa však obávajú, že po Španielsku bude potrebovať finančnú pomoc aj Taliansko.
"Rozhodujúce budú nedeľné voľby v Grécku," myslí si Rieke. Dovtedy budú trhy znepokojené možnosťou, že Grécko nakoniec odíde z eurozóny. Keďže spoločná európska mena prudko oslabila už počas minulého týždňa, Rieke predbežne nepočíta s ďalším výrazným poklesom kurzu eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy