Slovenské záruky pri pôžičke Španielsku môžu dosiahnuť 1 miliardu eur

Bratislava 11. júna (TASR) – Pôžička Španielsku a jej následné garancie zo strany väčšiny krajín eurozóny zaťaží slovenský hrubý domáci produkt 1,06 %, respektíve 1,22 % z požičanej sumy v závislosti od toho, či aj samotné Španielsko poskytne na svoj úver garanciu. Južný člen únie by pritom mal požiadať o pomoc maximálne vo výške 100 miliárd eur.
"Predpokladáme, že Španielom budú poskytnuté prostriedky na hornej hranici predbežne schválenej pomoci, teda 80 až 100 miliárd eur," konštatuje pre TASR analytička Poštovej banky Dana Špacírová. Vysvetľuje, že španielske banky potrebujú na svoju rekapitalizáciu podľa agentúry Fitch 50 až 60 miliárd eur, pričom však návrh pomoci počíta aj s vytvorením akéhosi vankúša do budúcnosti.
Akou veľkou sumou sa zaručí Slovensko, tak bude podľa nej záležať od definitívnej výšky pomoci a toho, či sa zaručí i samotné Španielsko. Predpokladá, že záruky dosiahnu 1 až 1,2 miliardy eur. "Nemyslím si, že táto pomoc má potenciál problémy vyriešiť. Hlavný problém Španielska vidím v neschopnosti rásť bez zvyšovania dlhu," hodnotí pre TASR analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Súvisiace články

Aktuálne správy