Po poskytnutí úveru sa dostane španielska vláda pod kontrolu Trojky

Berlín 11. júna (TASR) – Po schválení úveru vo výške okolo 100 miliárd eur Európska centrálna banka (ECB), Medzinárodný menový fond (MMF) a krajiny, ktoré sa na úver poskladali, vytvoria pre Španielsko kontrolnú komisiu, tzv. Trojku.
Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Deutschlandfunk uviedol, že bude tam pôsobiť Trojka, ktorá sa na rozdiel od Grécka, Portugalska a Írska zameria len na plnenie úloh v ozdravovaní španielskeho bankového sektora.
Jedna Trojka je už dlhšie v Grécku. Jej úlohy sú podstatne širšie. Experti radia aténskej vláde ako znížiť výdavky rozpočtu a prispôsobiť ich reálnym príjmom štátu, reorganizovať štátny aparát a zvýšiť konkurencieschopnosť hospodárstva.
Schäuble dodal, že ťažkosti španielskych bánk čiastočne súvisia s trhom s nehnuteľnosťami, ktorý sa v prvej polovici minulého desaťročia vďaka bankovým úverom búrlivo rozvíjal. Minister uviedol, že sa na ozdravenie španielskych bánk využijú poznatky, ktoré získali Američania pred necelými štyrmi rokmi pri riešení krízy svojich úverových ústavov. "Z vtedajšej krízy sme vyvodili poučenie a Španielom sme poradili: Či chcete alebo nie, španielske banky musíte kapitálovo dostatočne posilniť".
Z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), dočasného eurovalu, zatiaľ získali pomoc Grécko, Španielsko a Portugalsko. Pred uvoľnením každej tranže však musia preukázať, že si splnili "domáce úlohy". Vyžaduje sa od nich realizácia zásadných reforiem a úsporných opatrení.
V júli má EFSF nahradiť trvalý záchranný fond Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS).

Súvisiace články

Aktuálne správy