Riziková prirážka na španielske dlhopisy výrazne klesla

Frankfurt nad Mohanom 11. júna (TASR) – Riziková prirážka na španielske a talianske dlhopisy po oznámení, že Madrid prijme pomoc eurozóny na zmiernenie krízy svojich úverových ústavov, dnes prudko klesla.
Rendita – výnosnosť španielskych dvojročných dlhopisov sa po vyše dvoch týždňoch znovu dostala pod 4 %. V porovnaní s piatkom (8.6.) klesla o 20 bázických bodov. Rovnaké talianske dlhopisy sa úročili len sadzbou 3,7 %. Vývoj na španielskom a talianskom trhu sa prejavil na znížení nákladov na úvery aj pre portugalskú a írsku vládu.
Rendita 10-ročných španielskych dlhopisov klesla o 20 bázických bodov na 5,99 % a tak sa znovu dostala pod psychologicky dôležitú hranicu 6 %. Trhy po jej prekročení predpokladajú nárast problémov danej krajiny s financovaním štátnych výdavkov. Rovnaké talianske dlhopisy mali úrok 5,6 %.
Rendita nemeckých dlhopisov mierne vzrástla. Úročenie 10-ročných dlhopisov vzrástlo na 1,42 %, ale aj tak zostáva blízko historického minima. Výnosnosť dvojročných dlhopisov sa udržuje blízko nuly. Nemecko zostáva jedným z posledných spoľahlivých dlžníkov v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy