Barel WTI po oslabení dolára zdražel na 86,10 USD

Singapur 11. júna (TASR) – Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s termínom dodávky v júli sa predával dnes napoludnie miestneho času na komoditnej burze v Singapure po 86,10 USD (69,06 eura). V piatok (8.6.) klesla jeho cena na záver obchodného dňa v New Yorku o 72 centov na 84,10 USD.
V Londýne cena severomorskej ropy Brent dnes vzrástla o 2,09 na 100,56 USD.
Analytici uvádzajú, že rast ceny komodity na svetovom trhu súvisí s ponukou eurozóny poskytnúť Španielsku na prekonanie krízy jeho bankového sektora okolo 100 miliárd eur.
Nádej na vyriešenie španielskej krízy pomohlo dnes aj euru. Jeho kurz voči americkému doláru stúpol v Ázii na 1,2635 USD.
Konzultačná spoločnosť The Schork Group, ktorá pôsobí v sektore energií, uvádza, že sa v posledných troch mesiacoch jasne preukázalo prepojenie medzi silou eura a cenou ropy. Podľa najnovšieho komentára spoločnosti posilňovanie eura bude viesť k zdražovaniu čierneho zlata.
Cenu ropy môžu v blízkej budúcnosti ovplyvniť aj výsledky rozhovorov o obmedzení iránskeho jadrového programu. Iránska agentúra IRNA citovala Aliho Bagheriho, zástupcu šéfa delegácie pre rokovanie so Západom o jadrovej problematike, že západné veľmoci musia uviesť, aké ústupky urobia Teheránu, keď zastaví ďalšie obohacovanie uránu, ktorý by bol napokon vhodný na vojenské účely.

Súvisiace články

Aktuálne správy