Podľa ministerstva financií stúpne tohtoročný HDP v Česku o 2,4 %

Praha 17. júla (TASR) – České ministerstvo financií (MF) v stredu mierne upravilo svoju prognózu vývoja ekonomiky ČR. Zatiaľ čo v apríli predpovedalo, že hrubý domáci produkt (HDP) tento rok stúpne o 2,3 %, teraz to ešte zvýšilo na 2,4 %. Pre budúci rok ministerstvo prognózuje 2,8-% vzostup, namiesto pôvodne očakávaných 3 %.

„Takéto zmeny sa pohybujú v rozsahu bežných chýb odhadovania HDP, a teda nemá zmysel sa nad nimi pozastavovať. Zaujímavejší je posun v štruktúre odhadov vývoja národných účtov,“ reagoval na inovovanú prognózu MF hlavný analytik Patria Online Marek David.

Odhad rastu fixného kapitálu (investícií) v tomto roku totiž ministerstvo revidovalo o celé 1 % z 0,5 na mínus 0,5 %.

„Prepad investičného dopytu v prvom štvrťroku o 2,5 % medziročne a pokles prílevu priamych zahraničných investícií sú dostatočnou indikáciou, že na obrat k lepšiemu si ešte chvíľu počkáme,“ upozornil M. David.

Ministerstvo financií však naopak počíta s tým, že vzrastie spotreba domácností. Zrejme ho tomu motivuje doterajší pozitívny vývoj maloobchodných tržieb. Pre budúci rok MF očakáva rast spotreby domácností iba o 2,5 % (tento rok 4,3 %), pretože už pracuje s predpokladom, že bude schválená rozpočtová reforma.

Odhad rastu zamestnanosti v tomto roku klesol z 0,6 na 0,1 %. Odhad miery nezamestnanosti ostal nezmenený (rovných 10 %) a pre budúci rok klesol z 10,4 na 10,3 %.

MF tiež znížilo odhad priemernej inflácie pre budúci rok z 0,7 na 0,4 %. Schodok štátneho rozpočtu dosiahne podľa neho 129 miliárd. Je to o 9 miliárd viac ako ministerstvo očakávalo v apríli. Podobne celkový schodok verejných rozpočtov by mal tento rok byť 190 miliárd namiesto v apríli prognózovaných 172 miliárd Kč.

Informoval o tom český denník Právo.

Súvisiace články

Aktuálne správy