Na daňových stratách štátu sa podieľajú najmä spoločnosti s ručením obmedzeným

Bratislava 31. mája (TASR) – Slovensko stratilo na daňových únikoch v minulom roku 2,3 miliardy eur. V akčnom pláne boja proti týmto podvodom na roky 2012 až 2016 chce túto stratu znížiť a pokúsiť sa dostať do štátnej pokladnice v nasledujúcom období 1,1 miliardy eur, a to napríklad zvýšením zodpovednosti osôb či zavedením novej skutkovej podstaty daňových trestných činov.
Na únikoch sa podľa rezortu financií podieľajú prevažne o spoločnosti s ručením obmedzeným. "Najmä tie, ktoré sídla na fiktívnych či virtuálnych adresách, ich štatutárnym orgánom je jedna osoba (biely kôň), ktorá so správcom dane nekomunikuje, a ktorá obchodné aktivity len papierovo deklaruje, pričom ich skutočne nerealizuje," vysvetľuje.
Opatrenia sa tak budú zameriavať najmä na túto oblasť. Od októbra tohto roka sa má zaviesť povinnosť skladať finančnú zábezpeku rizikovými osobami pri registrácii dane z pridanej hodnoty (DPH), či znížiť hranicu obratu na povinné mesačné zdaňovacie obdobie pri tejto dani. Platiť má aj sprísnenie trestných sadzieb pri spáchaní daňových trestných činov a zrušenie trestnosti pri škode malého rozsahu do 2660 eur.
V nasledujúcich dvoch rokoch má dôjsť k zavedeniu špecializácie súdov v oblasti daňovej trestnej činnosti, zavedeniu právnej zodpovednosti právnických osôb i zavedenie povinnosti bezhotovostnej platby v obchodnom styku nad limit 10.000 eur. Po novom sa má zaviesť aj povinný rating daňových subjektov, jeho povinné uvádzanie na dokladoch a zriadenie insolvenčného registra.

Súvisiace články

Aktuálne správy