Cena americkej ropy sa pohybuje okolo úrovne 88 USD za barel

Singapur 31. mája (TASR) – Cena referenčnej americkej ropy sa pohybuje okolo úrovne 88 USD (70,75 eura) za barel. Ďalšie zlé správy z Európy podporili očakávania, že európska dlhová kríza bude mať negatívny vplyv na globálny dopyt po čiernom zlate.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa dnes o 8.02 h SELČ predával po 88,06 USD. To je o 22 centov viac ako v stredu (30. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 2,99 USD a uzavrel na 87,82 USD za barel. Júlový kontrakt na ropu Brent zdražel dnes ráno o 13 centov na 103,60 USD/barel.
Experti sa obávajú európskej bankovej krízy, ktorá môže stiahnuť ekonomiku eurozóny do recesie. Tieto očakávania podporila stredajšia správa Európskej komisie (EK), ktorá ukázala, že nálada v ekonomike eurozóny je najhoršia za dva a pol roka. Ďalším negatívnym faktorom je zvýšenie úročenia španielskeho a talianskeho dlhu. Výnos 10-ročných španielskych štátnych dlhopisov vyskočil až na 6,69 %, čo je najviac od zavedenia eura.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy