Štyria lídri EÚ sa 22. júna stretnú na rozhovoroch o kríze

Paríž/Madrid 26. mája (TASR) – Lídri Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska sa stretnú 22. júna na diskusiách o kríze v eurozóne. Oznámila to dnes hovorkyňa úradu španielskeho premiéra Mariana Rajoya.
"Práve potvrdili termín," dodala.
Francúzsky denník Le Figaro už skôr informoval, že summit sa bude konať v Ríme, a citoval pritom talianske zdroje.
Taliansky premiér Mario Monti navrhol stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a španielskym premiérom Marianom Rajoyom, ale boli ťažkosti so stanovením termínu.
Merkelová sa k návrhu stavala vlažne, ale podľa Montiho je potrebné vyjasniť si zásadné záležitosti ešte pred summitom celej Európskej únie, ktorý sa bude konať 28. a 29. júna.
Termín stretnutia štyroch lídrov bude nasledovať po parlamentných voľbách v Grécku a Francúzsku.
Gréci majú ísť k urnám 17. júna a zopakujú si predčasné parlamentné voľby, ktoré podľa obáv mnohých ľudí vyústia do vytvorenia vlády, odhodlanej odmietnuť program medzinárodnej záchrannej pôžičky, a do odchodu Grécka z eurozóny.
Francúzsko uskutoční parlamentné voľby v ten istý deň, 17. júna. Nový socialistický prezident Hollande dúfa, že si v nich zabezpečí ľavicovú väčšinu, ktorá mu pomôže zaviesť v praxi plány, týkajúce sa daní a výdavkov. Chce totiž presadiť menej drastické škrty vo výdavkoch a vyššie dane pre bohatých, ktoré majú zafinancovať tvorbu pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy