SKCH pri príležitosti Dňa Afriky bilancovala svoje aktivity v Ugande

Bratislava 26. mája (TASR) – Slovenská katolícka charita (SKCH) bilancovala pri príležitosti Dňa Afriky, ktorým je 25. máj, svoje aktivity v Ugande a prezentovala slovenskej verejnosti priebeh kampane smerujúcej k dostavaniu centra pre HIV-pozitívne siroty v severougandskej oblasti Adjumani.
V dňoch 23. a 24. mája sa v Bratislave uskutočnila medzinárodná konferencia na tému fundraisingu v rámci rozvojovej oblasti. Počas tohto stretnutia zástupcov mimovládnych organizácií nielen zo stredoeurópskeho regiónu bol priestor aj na prezentáciu zaujímavých fundraisingových kampaní vo vyšehradskom regióne. SKCH bilancovala trojmesačnú kampaň "Pôstna krabička pre Afriku".
Myšlienka realizovať rozvojový projekt na severe Ugandy sa zrodila v hlavách sociálnych pracovníčok a spolupracovníčok SKCH Margity Kačányiovej a Catharine Ririovej v Južnom Sudáne, kde predtým spolu pôsobili. Po zmonitorovaní situácie a reálnych potrieb ľudí v oblasti Adjumani začali v apríli 2011 stavať centrum pre HIV/AIDS postihnuté siroty. Na jeho dostavbu však potrebovali financie, a tak sa Slovenská katolícka charita patriaca do siete Caritas Europe inšpirovala írskou charitou Trocair, realizujúcou úspešne túto kampaň (na zbieranie financií, podporu rozvojových projektov, a tým aj pozitívnu zmenu životov ľudí v krajinách tretieho sveta) už desiatky rokov.
Ako vysvetlil generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák, "charita musela hľadať individuálnych darcov na Slovensku, lebo formou štátnej grantovej podpory to nebolo možné. Uganda totiž na rozdiel od Kene či Južného Sudánu nie je pre Slovensko prioritnou krajinou v rámci oficiálnej rozvojovej pomoci, no naša pomoc je tam potrebná".
Do ukončenia kampane na podporu a zlepšenie budúcnosti ugandských sirôt v Adjumani ostáva ešte niekoľko dní. No už teraz (po troch mesiacoch od jej spustenia) možno povedať, že vďaka financiám od slovenských darcov a darkýň sa stavba centra pre HIV-pozitívne siroty posúva viditeľne dopredu. K 23. máju sa v rámci kampane "Pôstna krabička pre Afriku" vyzbieralo 52.962 eur, informovala SKCH.
Verejnú zbierku možno podporiť až do konca mája, a to formou sms v tvare DMS medzera CHARITA na číslo 877. Prispieť do zbierky možno aj zaslaním príspevku na účet Slovenskej katolíckej charity: 4008058424/7500 v ČSOB, variabilný symbol 174.

Súvisiace články

Aktuálne správy