V Chorvátsku sa bude od 1. júna platiť za využívanie diaľníc o 15 percent viac

Záhreb 25. mája (TASR) – Chorvátsko zvyšuje s blížiacim sa začiatkom turistickej sezóny diaľničné poplatky. S platnosťou od 1. júna zaplatia motoristi za využívanie diaľničných úsekov v bývalej juhoslovanskej republike o 15 percent viac.
Ministerstvo infraštruktúry v Záhrebe akceptovalo totiž vo štvrtok návrh štátnych diaľničných spoločností HAC a ARZ.
Úprava bude znamenať, že poplatok na trase Rijeka-Záhreb sa pre majiteľov osobných vozidiel z doterajších 60 kún zvýši na 69 kún (v prepočte 9,11 eura). Za využitie diaľnice medzi Záhrebom a Splitom zaplatia motoristi namiesto doterajších 157 kún o 24 kún viac. Diaľničný poplatok v prípade trate Záhreb-Zadar sa zvýši zo 105 na 120 kún (15,83 eura).
Na majiteľov elektronických platobných kariet ENC sa zvýšenie nevzťahuje, s výraznými úľavami môžu rátať aj motoristi, ktorí diaľnice využívajú vo veľkom, pravidelne.
Minister infraštruktúry Siniša Hajdaš Dončič očakáva, že by predmetné opatrenie malo znamenať pre prevádzkovateľov viac ako 150 miliónov kún navyše, ktoré bude možné reinvestovať. Už do konca kalendárneho roka 2012 sa ráta s ich reštrukturalizáciou, vrátane zníženia počtu zamestnancov.
Diaľničných úsekov Záhreb-Macelj a Istrijský Ypsilon sa úpravy nedotknú.

Súvisiace články

Aktuálne správy