Odchod Grécka z eurozóny by mohol Rusku znížiť HDP o 2 %

Moskva 25. mája (TASR) – Odchod Grécka z eurozóny by nezasiahol len eurozónu či Európsku úniu (EÚ). Dramatické dôsledky by mohol mať aj pre Rusko, pre ktoré je eurozóna dôležitým obchodným partnerom. Experti z najväčšej ruskej banky Sberbank varovali, že prípadný "grexit" by ruská ekonomika veľmi rýchlo pocítila na poklese hrubého domáceho produktu (HDP), devalvácii rubľa a zvýšení odlevu kapitálu.
"V prípade, že dôjde k najhoršiemu scenáru (skorý odchod Grékov z eurozóny,) odlev kapitálu z Ruska by mohol dosiahnuť tento rok až 100 miliárd USD (79,71 miliardy eur) a HDP klesnúť o 2 %," uviedol tento týždeň Andrej Sinjakov z Centra makroekonomických štúdií banky Sberbank. Za minulý rok dosiahol čistý odlev kapitálu z Ruska 84 miliárd USD.
Finančníci sa okrem toho domnievajú, že nepriaznivý vývoj udalostí v Grécku by spôsobil aj pokles hodnoty ruskej meny oproti doláru z 31 na 35 rubľov a oproti menovému košu zloženému z dolára a eura z terajšej hodnoty 35 RUB na 39 RUB (0,97 eura).
V dôsledku krízy by sa znížil aj dopyt po komoditách a cena ropnej zmesi Brent by klesla na 80 – 85 USD za barel (159 litrov). To by výrazne zasiahlo ruskú ekonomiku, ktorá je stále vo veľkej miere závislá od vývoja cien ropy.
Informovali o tom agentúra RIA Novosti a portál rt.com.
(1 EUR = 1,2546 USD, 1 EUR = 40,0510 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy