Vláda zvažuje zdaňovanie dividend fyzických osôb

Na sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) to uviedol premiér Robert Fico. Súčasne potvrdil, že vláda určite zníži súčasnú 9-percentnú výšku príspevkov do druhého piliera.

Vláda uvažuje o zavedení zdaňovania dividend fyzických osôb. „Zvažujeme, či zostať pri súčasnej politike zodvodňovania dividend, alebo či pristúpiť k štandardnému zdaneniu dividend fyzických osôb,“ povedal na sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) premiér Robert Fico. Súčasne potvrdil, že vláda určite zníži súčasnú 9-percentnú výšku príspevkov do druhého piliera. Jednou z možností podľa neho je, že by si sporiteľ mohol časť príspevku do sporivého piliera doplácať z vlastného čistého príjmu.

Daň z príjmu právnických osôb by sa mala podľa premiéra zvýšiť zo súčasných 19 % na 23 %, pričom sa zavedie progresivita pri platení daní z príjmov fyzických osôb. Pri ozdravovaní verejných financií pritom vláda podľa Fica nemôže využiť žiadne plošné opatrenia, ako napríklad znižovanie platov v štátnej a verejnej sfére. Tieto platy totiž označil za nízke. Kabinet tiež podľa premiéra nechce ísť ani cestou zvyšovania dane z pridanej hodnoty, či spotrebných daní, s výnimkou daní na alkohol a tabak.

Predseda vlády tiež podnikateľov oboznámil so zámerom založiť osobitný prorastový fond, do ktorého by smerovali prostriedky z mimoriadnych odvodov bánk a regulovaných firiem. V prípade bánk by podľa neho mohlo ísť o dodatočnú sumu 50 mil. eur a regulované spoločnosti by mohli prispieť sumou 100 mil. eur. „Tieto peniaze chceme dať do prorastového fondu, napríklad na úvery od Eximbanky,“ povedal Fico. Tieto zdroje by sa tak vrátili späť do ekonomiky.

Udržanie tohtoročného deficitu verejných financií na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) si podľa Fica bude vyžadovať prijatie dodatočných konsolidačných opatrení už v tomto roku. V budúcom roku chce súčasná vláda podľa premiéra dosiahnuť deficit približne 2,95 % HDP.

Prezident RÚZ Marián Jusko vo svojom prejave poukázal na to, že absolútnou prioritou pre Slovensko má byť konsolidácia verejných financií. Popri tom však podľa neho bude potrebné systémovými opatreniami zabezpečiť hospodársky rast Slovenska „Nie je žiadna kontradikcia medzi finančnou konsolidáciou a hospodárskym rastom,“ povedal. Pri konsolidácii verejných financií podľa Juska nie je možné prijímať žiadne ústupky, zmäkčenia, či predlžovanie termínov.

Za neznámu šéf RÚZ označil plánované zmeny Zákonníka práce. „Obávam sa, že dôjde k značnému rozporu pri našich záujmoch,“ povedal. Upozornil pritom na to, že kombinácia zvyšovania daňovo-odvodového zaťaženia, čomu sa Slovensko podľa Juska asi nevyhne, a znižovania pružnosti trhu práce je zlou kombináciou. Podľa šéfa RÚZ to môže viesť k zníženiu atraktívnosti Slovenska pre zahraničných investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy