Vyššie odvody môžu podľa Sirotu zvýšiť nezamestnanosť

Ak sa k tomu pripojí zrušenie súčasnej podoby využívania práce na dohody, tak to podľa člena Prezídia Republikovej únie zamestnávateľov Ľuboša Sirotu môže viesť ku kumulácii pracovnej činnosti a možno k zvýšeniu nadčasov.

Zvýšenie stropov na platenie sociálnych a zdravotných odvodov môže podľa člena Prezídia Republikovej únie zamestnávateľov Ľuboša Sirotu spôsobiť rast nezamestnanosti na Slovensku. „Môže to viesť k znižovaniu stavu zamestnancov. Nemyslím si, že cesta bude znižovanie platov, ale počtu zamestnancov,“ povedal na piatkovej tlačovej besede po sneme RÚZ. Ak sa podľa neho k tomu pripojí zrušenie súčasnej podoby využívania práce na dohody, tak to podľa Sirotu môže viesť ku kumulácii pracovnej činnosti a možno k zvýšeniu nadčasov. „V konečnom dôsledku to bude znamenať, že sa budú zamestnávatelia snažiť zvýšiť efektívnosť a produktivitu a dosiahnuť plánované úlohy a ciele s nižším počtom zamestnancov,“ varoval Sirota.

Podľa neho je prípadné zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov na platenie odvodov otázkou ďalších rokovaní. „Uvidíme, do akej miery bude zvýšenie odvodov zrealizované. Vieme, že hranica, dokiaľ by sa mali zvyšovať, je rôzna,“ uviedol Sirota. Poukázal na to, že zvyšovanie odvodov je rastom nákladov na pracovnú silu. „Časť zamestnávateľov sa môže dostať do situácie, že im to nebude vychádzať a môže to priniesť zvýšenie nezamestnanosti,“ dodal.

Právnické osoby ako aj fyzické osoby s nadštandardným príjmom zaplatia vyššie dane. Vláda Roberta Fica totiž plánuje zvýšiť sadzbu dane z príjmov pre firmy zo súčasných 19 % na jednotných 23 %. Rovnako chce kabinet podľa vyjadrení premiéra Roberta Fica zvýšiť daň z príjmov fyzických osôb, avšak len nad určitú sumu príjmu. Konkrétnu výšku príjmu, od ktorej budú fyzické osoby platiť vyššiu daň, ako aj sadzbu dane, premiér vo štvrtok na tlačovej besede po rokovaní Rady solidarity a rozvoja nekonkretizoval. „Navrhujeme to všetko ako systém,“ povedal Fico s tým, že vláda zavádza progresivitu pre bohatých. Aj po štvrtkovom, v poradí už treťom rokovaní Rady solidarity a rozvoja, zostali niektoré otvorené otázky. Podľa premiéra Roberta Fica bude rada ešte rokovať aj o otázke zvýšenia odvodových stropov ako aj zdanenia dividend fyzických osôb.

Súvisiace články

Aktuálne správy