Banky opäť navýšili svoj odhad rastu HDP

Analytici komerčných bánk aktuálne predpovedajú Slovensku tohtoročný hospodársky rast na úrovni 1,9 %

Bankové domy naďalej zvyšujú svoje odhady tohtoročného hospodárskeho rastu. Podľa májového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi bankovými analytikmi navýšili prognózu tohtoročného hospodárskeho rastu oproti aprílu o 0,5 percentuálneho bodu na 1,9 %. Tentoraz predikcie bankárov podporili najmä predbežné výsledky za prvý štvrťrok tohto roka, podľa ktorých hospodárstvo rástlo o 3,1 %, kým banky očakávali rast iba o 1,8 %. Pre budúci rok navýšili banky odhad rastu miernejšie, o 0,1 percentuálneho bodu na 2,8 %.

Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch však analytici spolu s odhadmi hospodárskeho rastu navyšujú aj prognózu rastu spotrebiteľských cien. Harmonizovaná inflácia by tak podľa nich mala dosiahnuť ku koncu tohto roka 3 %, v apríli predpokladali rast cien na úrovni 2,9 %. Pre rok 2013 však banky naopak odhady rastu spotrebiteľských cien mierne znížili, rovnako o 0,1 percentuálneho bodu na 3 %.

Očakávania bankových analytikov sa tak postupne približujú k pozitívnejším odhadom relevantných slovenských inštitúcií. Národná banka Slovenska napríklad predpovedá Slovensku v tomto roku rast 2,1 %, rezort financií 2,3 %. Aktuálne sú už banky dokonca naladené optimistickejšie, ako Európska komisia, ktorá tento mesiac navýšila odhad hospodárskeho rastu Slovenska v tomto roku z 1,1 % na 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy