Uplatnené nadmerné odpočty na DPH vlani rástli vysokým tempom

Vysoké tempo rastu uplatnených nadmerných odpočtov na DPH je podľa daniarov dôvodom, prečo vzrástol vlani výber daní daňovou správou rýchlejšie, ako daňové príjmy štátneho rozpočtu.

Výber daní daňovou správou vzrástol vlani na Slovensku v medziročnom porovnaní o viac ako 13 % na takmer 12,1 mld. eur. Daňové príjmy, ktoré sú príjmom štátneho rozpočtu, však nerástli rovnakým tempom, ako rástol výber daní. „Dôvodom je vysoké tempo rastu uplatnených nadmerných odpočtov na DPH, ktoré daňová správa poukazuje platiteľom DPH,“ konštatuje vo výročnej správe Daňové riaditeľstvo SR. Príjem štátneho rozpočtu z daní vybraných daňovou správou vlani vzrástol o 8,2 % na 4,1 mld. eur. Vratky nadmerných odpočtov DPH pritom dosiahli podľa údajov daniarov v minulom roku 6,2 mld. eur, čo v porovnaní s rokom 2010 predstavuje nárast o 16 %.

Práve daň z pridanej hodnoty (DPH) sa pritom podľa daňového riaditeľstva javí z pohľadu daňových únikov ako najrizikovejšia. Z celkového objemu nálezov v rámci daňových kontrol napríklad nálezy v prípade DPH tvorili vlani 73,5 %, konkrétne takmer 520 mil. eur. Vláda Roberta Fica už podľa premiéra pracuje na legislatívnych opatreniach, ktoré by mali objem daňových únikov znížiť. „Pokiaľ pôjde práca tak, ako očakávame, veľmi radi by sme tieto návrhy predložili už na rokovanie vlády budúci týždeň a potom ich dostali aj na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky, prvého júna ich predložili a potom na rokovaní národnej rady aj prerokovali,“ uviedol vo štvrtok po rokovaní Rady solidarity a rozvoja Robert Fico.

Prípravu opatrení na boj proti daňovým únikom avizoval krátko po voľbách aj nový minister financií Peter Kažimír. Ten začiatkom apríla uviedol, že sa pokúsi pre opatrenia získať podporu aj u ďalších ministrov novej vlády Roberta Fica. „Vznikne akčná trojka ministrov financií, vnútra a spravodlivosti, ktorí pripravia v čo najkratšej dobe legislatívny balík, akési kladivo na daňové úniky,“ oznámil Kažimír. Dodal pritom, že potrebnú legislatívu je nová vláda schopná dať do života už počas tohto roka.

Minister financií načrtol aj niektoré oblasti, v ktorých by nová vláda mala prijať opatrenia na zníženie daňových únikov. Ide napríklad o oblasť registračných súdov či Obchodného zákonníka. Rovnako Kažimír avizoval, že sa chce ministerstvo financií pozrieť na hotovostné platby pri platcoch dane z pridanej hodnoty. „Možno je tu na úvahu obmedzenie hotovostných platieb do istej výšky pri platcoch DPH,“ povedal Kažimír.

Súvisiace články

Aktuálne správy