Firma RWE Gas Slovensko ovládla pätinový podiel na trhu

Alternatívny dodávateľ zemného plynu má v súčasnosti so slovenskými odberateľmi zakontrahované dodávky plynu v objeme 12 terawatthodín.

BRATISLAVA 25. mája (SITA) Alternatívny dodávateľ zemného plynu, spoločnosť RWE Gas Slovensko, ovládol 21-percentný podiel na slovenskom trhu s plynom. Ako uviedol na piatkovej tlačovej konferencii konateľ spoločnosti Miroslav Kulla, firma má v súčasnosti so slovenskými odberateľmi zakontrahované dodávky plynu v objeme 12 terawatthodín. „Považujeme dosiahnuté výsledky za úspešné,“ komentoval Kulla.

Podnik dodáva plyn vyše deväť tisíc firemným zákazníkom. V tomto sektore tak ovláda zhruba 30-percentný podiel. Šéf alternatívneho hráča na trhu s plynom týmto odberateľom odkázal, že cena zemného plynu je v súčasnosti stabilizovaná. „Cena pre firemných zákazníkov na budúci rok bude približne na rovnakej úrovni ako je v tomto roku,“ doplnil Kulla. Výrazný pohyb ceny plynu pre firemných zákazníkov môže podľa neho ovplyvniť len zhoršená situácia v Grécku a na Blízkom východe.

Firma RWE Gas Slovensko začala pred zhruba rokom predávať zemný plyn aj slovenským domácnostiam. Hodnotiť pôsobenie v tomto sektore je podľa Kullu ešte predčasné. „Rok je krátka doba na to, aby sa to dalo celkovo hodnotiť. V každom prípade predáme tento rok slovenským domácnostiam zhruba 100 miliónov metrov kubických plynu,“ dodal Kulla s tým, že v tomto sektore majú desaťtisíce zákazníkov.

RWE Gas pôsobí na Slovensku od roku 2008 a je súčasťou medzinárodného koncernu RWE, ktorý je jednou z piatich najväčších európskych energetických spoločností. Na slovenskom trhu ponúka svoj plyn tak firmám ako aj maloodberateľom a domácnostiam. Patrí medzi najväčších alternatívnych dodávateľov plynu na Slovensku. Dominantným hráčom na trhu s plynom je stále Slovenský plynárenský priemysel, a.s. s trhovým podielom približne 70 %. Ostatní alternatívni hráči sa delia o zvyšný 9-percentný trhový podiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy