Strojárskym firmám chýbajú kvalifikovaní robotníci

Počet absolventov stredných škôl nestačí pokryť ich potrebu.

Strojárske podniky v okresoch Zvolen a Detva sa napriek aktuálne zhruba 14-percentnej nezamestnanosti v tomto regióne boria v posledných rokoch s problémom nedostatku kvalifikovaných pracovníkov. Informovali o tom na štvrtkovej tlačovej besede Prvého slovenského strojárskeho klastra predstavitelia PPS Group a Železničných opravovní a strojární (ŽOS) Zvolen s tým, že počet absolventov strojárskych stredných škôl zďaleka nestačí pokryť ich potrebu. Len čiastočným riešením sú rekvalifikačné kurzy, respektíve vzdelávacie programy, ktoré organizuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Pociťujeme veľký nedostatok konkrétnych strojárskych profesií, najmä v profesiách obrábač kovov, CNC programátori, CNC obrábači, nastavovači CNC strojov, ktorí sa postavia k stroju a robia samostatne. Takých je momentálne veľmi, veľmi, veľmi málo. Pri zohľadnení fluktuácie, prirodzeného rastu spoločnosti a výziev, ktoré nás čakajú, potrebujeme okolo 50 ľudí ročne,“ povedal riaditeľ úseku ľudských zdrojov PPS Group Ján Štriho s tým, že zo škôl im ročne prichádza zhruba päť až desať absolventov. Vedúci úseku ľudských zdrojov ŽOS Zvolen Michal Baláž pripomenul vysokú vekovú štruktúru zamestnancov v priemysle všeobecne. „V našej spoločnosti okolo 42 percent zamestnancov má 51 a viac rokov. To znamená, že v nasledujúcich desiatich-dvanástich rokoch odíde približne do 250 zamestnancov. Keďže máme rastový potenciál, do budúcich rokov musíme počítať s priemernou ročnou potrebou 20 až 40 ľudí,“ povedal Baláž. Dodal, že potrebujú hlavne elektromechanikov, pričom napríklad v Spojenej škole v Detve je aktuálne s týmto odborom otvorená len jedna trieda v prvom ročníku, pričom v druhom a treťom ročníku žiadna.

Strojárske firmy v rámci spolupráce v klastri podporujú strojárske stredné školy, robia tiež pre ne nábory na základných školách. S ich žiakmi uzatvárajú zmluvy, ktoré im zabezpečujú zamestnanie hneď po skončení školy a aj podporu vo forme štipendia už počas štúdia. Ako pripomenul riaditeľ 1. slovenského strojárskeho klastra Ladislav Bódy, mzda kvalifikovaných strojárov je vyššia než priemerná mzda v hospodárstve a podľa neho bude aj do budúcnosti rásť viac ako priemerná mzda. Referent odborného poradenstva Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vo Zvolene Milan Gergel potvrdil, že spomedzi uchádzačov o prácu má na trhu žiadanú kvalifikáciu minimum. V rámci národného projektu na zvyšovanie zamestnateľnosti má zvolenský úrad práce schválené v tomto roku prostriedky na zorganizovanie zhruba 20 vzdelávacích programov pre priemerne po 15 až 20 uchádzačov. Z toho strojárstva sa týkajú tri – nastavovanie a programovanie CNC strojov, obrábanie kovov a lakovníctvo. Prvý z nich už ako víťaz výberového konania uskutočnila Spojená škola v Detve vo februári až apríli a zúčastnilo sa na ňom 15 uchádzačov o zamestnanie. Podľa Štriha majú takého kurzy pre strojárske firmy, pokiaľ môžu pripomienkovať ich osnovy a podieľať sa na výbere nezamestnaných, ktorí ich absolvujú, veľký význam.

Riešiť problém s nedostatkom kvalifikovaných strojárov patrí medzi hlavné ciele 1. slovenského strojárskeho klastra už od jeho založenia v roku 2008. Členmi tohto záujmového združenia na podporu rozvoja strojárstva v Banskobystrickom kraji je v súčasnosti osem výrobných firiem, jedna výskumno-vývojová, jedna poradenská firma, Banskobystrický samosprávny kraj, všetkých osem stredných odborných škôl strojárskeho zamerania v kraji a Technická univerzita Zvolen.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy