Firma Sapa Profily otvorila novú výrobnú halu

Základný kameň novej haly anodickej oxidácie položili koncom októbra 2010. Jej vybudovanie a zariadenie stálo zhruba 8,5 milióna eur a je súčasťou projektu zvýšenia výrobných kapacít, na ktorý Sapa Profily získala štátnu investičnú pomoc takmer 3,5 milióna eur.

Zachovanie pracovných miest pre zhruba 70 zamestnancov a vytvorenie ďalších ako aj elimináciu negatívnych dopadov výroby na životné prostredie prinesie nová hala s linkou anodickej oxidácie, ktorú vo štvrtok oficiálne otvorila firma Sapa Profily v Žiari nad Hronom, výrobca hliníkových profilov. Určená je na povrchovú úpravu hliníkových profilov a nahrádza starú halu, ktorá fungovala od roku 1972, pričom ekologické požiadavky v oblasti rozpustných solí v vode používanej pri výrobe spĺňala len na hranici zákonných limitov. Nová linka sa znižuje obsah rozpustných solí na minimum a priemyselnú vodu aj recykluje. Má tiež zabezpečené odsávanie a práčky vzduchu, ktoré eliminujú únik exhalátov do ovzdušia. Zároveň umožňuje zvýšenie výrobných kapacít o viac ako dve tretiny v porovnaní so starou linkou.

Základný kameň novej haly anodickej oxidácie spoločne poklepali koncom októbra 2010 nórsky kráľ Harald V. a slovenský prezident Ivan Gašparovič. Jej vybudovanie a zariadenie stálo zhruba 8,5 milióna eur a je súčasťou projektu zvýšenia výrobných kapacít, na ktorý Sapa Profily získala štátnu investičnú pomoc takmer 3,5 milióna eur. Medzi podmienkami pomoci bolo preinvestovanie minimálne takmer 11,5 milióna eur a vytvorenie 82 nových pracovných miest do konca roka 2014. Štátna pomoc 3,5 milióna eur je rozdelená na priamu finančnú podporu, daňové úľavy a príspevky na nové pracovné miesta. Okrem anodickej oxidácie bude Sapa Profily podľa jej riaditeľa Teodora Kvapila tento rok investovať aj do expanzie v oblasti strojárskeho opracovania hliníkových profilov.

Ako pri oficiálnom otvorení novej haly uviedol riaditeľ spoločnosti Teodor Kvapil, nová linka umožní firme zachovať biznis kontinuitu a ponúkať zákazníkom aj naďalej profily s povrchovou úpravou. „Z pohľadu životného prostredia je to veľký skok dopredu. Máme k životnému prostrediu veľmi priateľskú linku a obsah rozpustných solí je menší než v minerálnej vode. Dovolím si tvrdiť, že toto je jedna z najekologickejších liniek nielen v rámci Európy, ale v rámci sveta,“ povedal Kvapil.

História spoločnosti Sapa Profily a.s. (predtým Alufinal, a.s.) siaha do roku 1967 a až do roku 2006 bola úzko spojená so spoločnosťou ZSNP ako jej materskou firmou. Na jeseň roku 2002 ZSNP sprivatizovala skupina Penta. V januári 2006 firmu Alufinal kúpila švédska spoločnosť Sapa AB. V tomto období došlo aj k zmene obchodného názvu spoločnosti z Alufinal, a. s., na Sapa Profily, a. s. Skupinu Sapa vlastní od roku 2005 nórska firma Orkla ASA.

V súčasnosti spoločnosť Sapa Profily vyrába viac ako 17 000 ton hliníkových profilov ročne. Zamestnáva 386 ľudí, ktorých priemerná mzda v roku 2011 dosiahla 1 050 eur. Viac ako 42 percent svojich výrobkov vyváža hlavne do krajín západnej Európy, približne 32 % podiel tvoria českí odberatelia a 26% slovenskí zákazníci. Z priemyselných odvetví pripadá najväčší podiel odberateľov na stavebníctvo, vybavenie pre domácnosti a priemysel a rastúci podiel začína mať aj automobilový priemysel.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu

Agentúra SITA vydá k správe video na http://sita.video.sita.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy