Španielsko predalo dlhopisy za 2,52 mld. eur, ale s vyššími výnosmi

Madrid 3. mája (TASR) – Španielsku sa dnes podarilo umiestniť na trhu trojročné a päťročné dlhopisy, ale muselo akceptovať rast výnosov, ktoré dosiahli najvyššiu úroveň v tomto roku. Dopyt po obligáciách bol dosť veľký, čo signalizuje, že investori sú stále ochotní kupovať španielske vládne papiere, ak úroky z nich spĺňajú ich predstavy.
Dnešná aukcia bola prvá od rozhodnutia agentúry Standard & Poor’s, ktorá Španielsku minulý týždeň znížila rating o dva stupne na BBB+, a tiež od zverejnenie najnovších štatistických údajov, ktoré ukázali, že ekonomika krajiny sa v 1. kvartáli 2012 prepadla do recesie, v poradí už druhej od roku 2009.
Dnešná aukcia vyniesla Španielsku celkovo 2,52 miliardy eur, čo je dokonca viac ako maximálna plánovaná suma 2,5 miliardy eur.
Za trojročné dlhopisy získalo ministerstvo financií 978 miliónov eur, ale priemerný výnos z nich vyskočil na 4 % z 3,5 % pri predchádzajúcej aukcii 19. apríla. Dopyt po obligáciách vzrástol na 2,9-násobok ponuky z 2,4-násobku ponuky.
Ďalších 1,54 miliardy eur dostalo Španielsko za dva typy päťročných dlhopisov, pričom priemerný výnos z obligácií splatných presne o 5 rokov stúpol na 4,75 % z 3,565 % pri aukcii 4. apríla a výnos z dlhopisov splatných v júli 2017 vzrástol až na 4,96 %.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy