Slovenský zahraničný obchod čaká úspešný rok vďaka automobilkám

Bratislava 5. apríla (TASR) – Podľa spoločnosti ČSOB je slovenský zahraničný obchod na dobrej ceste k úspešnému roku. Pritom naplnenie plánov kľúčových exportných odvetví by bolo výraznou podporou pre ekonomiku. "Konsenzuálny odhad pre rok 2012 sa zatiaľ pohybuje okolo 2 miliárd eur, čo je asi o 440 miliónov eur menej ako v roku 2011," informoval analytik spoločnosti Marek Gábriš.
Februárový prebytok zahraničného obchodu sa podľa dnešných údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR takmer zdvojnásobil na 347 miliónov eur, pričom tempo rastu exportu predbehlo import takmer o 4 percentuálne body. "Za minulý rok bol prebytok rekordný a tohtoročné čísla zatiaľ nenaznačujú horšiu kondíciu obchodu," uviedol Gábriš.
Podľa neho je podporou pre export pravdepodobne rozbeh výroby nových typov automobilov, pričom smelé plány automobiliek sľubujú dobré vyhliadky na celý rok. Produkcia by mala dosiahnuť rekordný objem 925.000 kusov. "Aj keď ide o presun smerom k menším modelom, stále to bude výrazná podpora pre exportnú výkonnosť ekonomiky. Medziročný rast by totiž bol cez 40 %," skonštatoval Gábriš.
Pre Slovensko bude podľa analytika dôležitá stabilita trhov v západnej Európe a úspešnosť predajnosti na ázijských trhoch. Ak však chce krajina udržať export, bude sa musieť zlepšiť situácia na západoeurópskom trhu. V rámci Európskej únie (EÚ) totiž klesla registrácia nových osobných áut o 9 %. Ďalšou možnosťou je, že automobilky vyrábajúce na Slovensku zvýšia svoj trhový podiel alebo sa presadia na nových trhoch v Ázii.
"Import zatiaľ dočasne spomalil a to zrejme kvôli obavám domácností z budúcnosti," podotklo Gábriš. Úsporný balíček nastupujúcej vlády bude mať podľa neho zrejme negatívny efekt na domácu spotrebu najmä v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy